četvrtak 29. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > SPS ne zastrašuje Vlahe

POSLANIK MILETIĆ MIHAJLOVIĆ ODBACUJE OPTUŽBE VLAŠKE MANJINE

SPS ne zastrašuje Vlahe

BEOGRAD - Poslanik Miletić Mihajlović, koji je na izborima za savete vlaške nacionalne manjine i nosilac liste "Vlasi za Srbiju-Srbija za Vlahe", odbacio je juče optužbe da Socijalistička partija Srbije preko policije zastrašuje Vlahe. Mihajlović, poslanik SPS, istakao je da socijalisti ne učestvuju na tim izborima, već učestvuje on, "kao slobodan građanin".

Potpredsednik Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine Predrag Balašević kazao je prekjuče da su meštani sela sa pretežno vlaškim stanovništvom u okolini Petrovca na Mlavi, pozvani 21. aprila u kasnim popodnevnim časovima na informativne razgovore u MUP i dan kasnije ispitivani da li su se zaista upisali u birački spisak vlaške nacionalne manjine.
Mihajlović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da SPS ne učestvuje u izborima za Nacionalni savet Vlaha, već da je on, kao građanin, iskoristio pravo iz Ustava i zakona da može da učestvuje u izborima za izbor nacionalnog saveta onog naroda kojem pripada.
"Znači, ako sam se izjasnio kao Vlah, imam to pravo i to pravo sam iskoristio na takav način zajedno s mojim prijateljima. Napravili smo listu sa svojim programom koji nema nikave veze ni sa strankom SPS, ni sa drugim strankama ni partijama čijih članova ima na toj listi", kazao je Mihajlović. On je dodao i da na toj listi ima pripadnika SPS, G17 plus i drugih stranaka.

Upitan da li zna da li je bilo saslušanja građana, on je rekao da je to pitanje za MUP, ali da je on "čuo da je bilo reči o falsifikovanju zahteva za upis u poseban birački spisak za vlašku nacionalnu manjinu". "Ako je bilo falsifikovanih zahteva za upis u poseban birački spisak, to treba da se pogleda, ali to ni u kojem slučaju nije posao, niti sfera interesovanja naše liste", dodao je Mihajlović.

Predstavnici Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine optužili su prekjuče predstavnike SPS u istočnoj Srbiji da preko MUP zastrašuju građane vlaške nacionalnosti, jer gube njihovu podršku od kada su raspisani izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina.

Ključne reči:

Komentari

SPS maltretira vlahe na celoj teritoriji i u drugim opstinama gde ima vlaske populacije, rade otvoreno preko gradskih i opstinskih odbora stranke u kojima ponegde uopste nema vlaha, ovo dodatno komplikuje i stvara konfliktne situacije jer canovi odbora buduci da nisu rumuni(vlasi)ne razumeju temu vec cesto nevoljno moraju da sprovode instrukcije ''sa vrha'' koje se kose sa realnoscu i osecajem nacionalne pripadnosti njihovih clanova vlaske populacije preko kojih i sprovode maltretiranje vlaha na terenu.

Treba napomenuti da se ovde de facto ne radi o nacionalnom ili etnickom problemu vec samo o politickom, naime iz straha da glasaci vlaske populacije ne prebegnu u prodemokrtske opcije poput DS, G17 ili LDP i naravno njihovih nacionalnih, taodje prodemokratskih partija poput VDSS ili VDS, SPS pribegava Inforbiroovskim i naci staljinistickim metodama zastrasivanja i prikazivanja moci kako bi u ocima vlaske populacije stvorila sliku najmocnije politicke sile u zemlji koja moze da nekaznjeno radi sta hoce. Na taj nacin rusi ugled napred pomenutih, paradox je sto SPS vesto koriste bas te vecinske partije za svoj racun.

Dok DS pokusava da stvori satelit nacionalne partije poput VDS npr nadajuci se tako uticaju u vlaskoj zajednici SPS ide metodom grube sile koristeci drzavne instiucije za svoje politicke ciljeve Cinjenice na terenu sve govore, SPS je npr u vecinski vlaskoj sredini poput negotina dobio skoro 20% glasaca. Najpre zahvaljujuci losim procenama i potezima DS u politickom odnosu prma vlaskoj populaciji. Losa uloga DS u prici je sto nesmotrnim potezima razbija jedan kompaktn prodemokratski blok poput vlaske zajednice u zelji da ga kontrolise a od toga SPS profitira, cak stavise SPS uspeva da DS nametne svoje stavove i na taj nacin SPS preuzima inicijativu za svoj racunu istocnoj srbiji.

Ako se ovako nastavi DS ce sigurno u istocnoj srbiji vlro brzo fakticki nestati sa scene poput DSS Radikala ili SPO.

SPS se kompletno ukljucio u proces u krajni, njihov los odnos prema vlaskoj populaciji je evidentan, obzirom da pored zahteva roditelja i odluke ministarstva o mogucnosti vlaskog jezika i elemenata kulture kao fakultativnog predmeta u skole, problemi koji su potom usledili i cak otvorene provokacije skola prema roditeljima koji su to zahtevali odaje utisak o stvarnim stavovima SPS cije je ministarstvo obrazovanja, sama cinjenica da to nije dozvoljeno sve kazuje.

Koriste polozaj manjine za manipulaciju identitetom i nametanje nekih stavova preko svojih aktivista na terenu. Koliko se vidi ukljucili su i G17 na svoju listu a najverovatnije ce ukljuciti i DS. SPS su u krajni veoma mocni i ne zele da izgube glasace. A za vlasku manjinu najmanje brinu.
Cudno je sto su uspeli da pobede G17 i DS i da im nametnu svoju viziju oko izbora za savete jer to sto propagira SPS nije nimalo u skladu sa veoma dobrim programima za nacionalne manjine koje ima G17 ili DS npr. Stoga se namece zakljucak da SPS vodi glavnu rec u svemu i da je u pitanju trgovina interesima vlaske zajednice zarad politickog profita SPS.

Da sada su se setili Vlaha, kada im se drmaju fotelje, i hoce da kopiraju Ljajica
gde su bili do sada od 2000-te, kada su NVO i stranke manjina pocele normalno da rade?

Razlog tome se mozda krije u cinjenici da je Vlaska Stranka u Petrovcu prikupila 1500 potpisa podrske a SPS samo 100
U Zagubici imaju 90 potpisa a Vlaska stranka 450. Koliko god da ne tvrde da nemaju veze sa strankama, stranke ih podrzavaju i nezvanicno teraju na ovo
pozdrav!