četvrtak 29. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Poslovnik do kraja juna?

RADNA GRUPA U SKUPŠTINI SRBIJE JOŠ NIJE ZAVRŠILA POSAO

Poslovnik do kraja juna?

narodna skupština, poslovnik

BEOGRAD - Predsednik radne grupe za izradu Poslovnika Skupštine Srbije Boško Ristić izjavio je juče da ta radna grupa još nije završila izradu skupštinskog Poslovnika, ali očekuje da će taj dokument biti usvojen u predviđenom zakonskom roku, do kraja juna. "Imamo obavezu da Poslovnik donesemo u roku od 120 dana od dana usvajanja Zakona o Skupštini i radna grupa za izradu poslovnika želi da taj rok i ispoštuje", rekao je Ristić novinarima u Skupštini.

On je kazao da je stručna služba pripremila Nacrt poslovnika u skladu sa Zakonom o Skupštini i Ustavom Srbije koji je na jučerašnjoj sednici dat članovima radne grupe da ga prouče do 11. maja. Na pitanje da li opozicija učestvuje u radu radne grupe, Ristić je rekao da se LDP i SRS ne odazivaju pozivima, a da je na prošloj sednici predstavnik DSS rekao da želi da učestvuje samo ako se ispune neki njihovi zahtevi.

Poslovnik nije definisao način kontrole rada nad nezavisnim državnim telima, poput zaštitnika građana, poverenika za informacije od javnog značaja ili postupak izbora onih nosilaca javnih funkcija koje bira Skupština, kazao je Ristić i dodao da će to novim poslovnikom biti promenjeno.
On je rekao i da očekuje da se novim poslovnikom smanji broj radnih tela kako bi se obezbedila veća efikasnost i kako bi se određene rasprave preselile u odbore i time sednice Skupštine rasteretile "nepotrebnih političkih rasprava".

"Ideja je da ne moramo na isti način da raspravljamo o istim zakonima. Ako se radi o ratifikacijama, onda sigurno nije potrebno raspravljati u punom vremenskom trajanju, ali smatramo da je potrebno omogućiti poslanicima da o nekim predlozima zakona raspravljaju i duže nego što je sada u proseku dopušteno. Tu mislim na budžet, kao najznačajniji pravni akt", kazao je Ristić. Zakon o Skupštini Srbije usvojen je 26. februara.