četvrtak 29. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Petnaest godina od stradanja Srba u "Bljesku"

Petnaest godina od stradanja Srba u "Bljesku"

BEOGRAD - U Srbiji i Republici Srpskoj u subotu, 1. maja, biće obeležena 15. godišnjica stradanja Srba u zapadnoj Slavoniji tokom operacije "Bljesak", u kojoj je za samo 36 sati pobijeno 280 civila i prognano oko 15.000 ljudi.

U crkvi svetog Marka u Beogradu biće služen parastos poginulim i nestalim prilikom ove agresije hrvatskih oružanih snaga, saopštilo je juče Udruženje porodica nestalih i poginulih u Krajini i Hrvatskoj.

Pomen žrtvama "Bljeska" biće služen i u manastiru Krušedol, na Fruškoj gori, gde će biti održan Četvrti krajiški crkveno-narodni sabor pod nazivom "Krušedolska zvona", saopštila je Asocijacija izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske. Sabor će početi svetom arhijerejskom liturgijom, a potom će biti služen parastos svim Srbima stradalim u ratovima devedesetih godina prošlog veka i umrlim u izbeglištvu.

U Republici Srpskoj će 15. godišnjica stradanja Srba u operaciji "Bljesak" biti obeležena komemoracijama i pomenom u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Gradiški, koja je bila izložena napadima hrvatske artiljerije, a pre nekoliko godina u tom mestu je podignuta spomen-ploča žrtvama operacije "Bljesak". U znak sećanja na pobijene sunarodnike, s "Mosta spasa" kojim su Srbi bežali u Republiku Srpsku, kao i svake godine, biće spušteni venci u reku Savu.

Hrvatske vojne i policijske snage izvršile su agresiju na zapadnu Slavoniju 1. i 2. maja 1995. godine, kada je ova srpska oblast bila zona pod zaštitom UN (sektor "Zapad"). Hrvatske snage su u tom trenutku bile brojnije od stanovnika zapadne Slavonije i sa više od 16.000 pripadnika krenule su na 4.000 pripadnika Vojske tadašnje RSK.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", u "Bljesku" je ubijeno i nestalo 283 Srba, među kojima 57 žena i devetoro dece. Hrvati su pokupili i pokopali 168 ubijenih, najviše pod oznakom "nepoznat", koji ni do danas nisu ekshumirani i identifikovani.

Za ovaj i druge zločine niko od hrvatskih rukovodilaca nije odgovarao, a protiv Mladena Kruljca 2005. je podneta krivična prijava, ali optužnica nije podignuta, već je naknadno unapređen u čin generala. Tadašnji načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske, general Petar Stipetić je posle istrage oslobođen optužbi.
Zbog ratnih zločina u akciji "Bljesak" Haško tužilaštvo je dugo pripremalo optužnicu protiv predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, koji je, u međuvremenu, umro 1999. godine.