četvrtak 29. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Kosovska policija čuva granicu prema Albaniji

KFOR PRENEO OVLAŠĆENJA NA PRIVREMENE INSTITUCIJE

Kosovska policija čuva granicu prema Albaniji

PRIŠTINA - Međunarodne vojne snage na Kosovu juče su kosovskoj policiji prepustile kontrolu nad 113,5 kilometara granice sa Albanijom, u okviru nastavka procesa prenosa odgovornosti na privremene kosovske institucije. Prenos nadležnosti se događa u okviru "povlačenja trupa Kfora iz graničnog područja". Primopredaja je izvršena juče u 11 časova u Đakovici.

Komandant Kfora Markus Bentler, najavljujući prenos ovlašćenja, ocenio je da je kosovska policija "sve pripremljenija, sve profesionalnija i efikasnija u vršenju ovog posla". U NATO ocenjuju da je prenošenje ovlašćenja na lokalne institucije "indikacija napretka na Kosovu".

Komandant južnog krila NATO Mark Ficdžerald je tokom nedavne posete Kosovu rekao da je prenos ovlašćenja na kosovsku policiju pozitivan signal. "Mi ne želimo da čekamo do poslednjeg trenutka (s prenosom ovlašćenja), već to želimo da obavimo dok Kfor ima još snažno prisustvo. Tako smo sposobni da nadgledamo, pomažemo i savetujemo", rekao je Ficdžerald.

Prenos ovlašćenja je već izvršen na granici s Makedonijom. Komandant Kfora je najavio da će se prenošenje nadležnosti za čuvanje granice na kosovsku policiju nastaviti i u drugim graničnim područjima, ali da ne postoje rokovi i da će slučaj svake zemlje biti posebno razmotren.