četvrtak 29. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Karadžić: Rat nisu izazvali Srbi

NASTAVLJENO SUĐENJE BIVŠEM PREDSEDNIKU RS PRED HAŠKIM SUDOM

Karadžić: Rat nisu izazvali Srbi

HAG - Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić rekao je juče, u toku unakrsnog ispitivanja svedoka optužbe američkog diplomate Herberta O'Kuna, da je muslimansko jednostrano proglašenje nezavisnosti izazvalo rat u BiH, a ne bosanski Srbi, kao što O'Kun tvrdi, prenosi Tanjug.
Prema O'Kunu, kada više nije bilo Jugoslavije, pošto su nezavisnost proglasile Slovenija i Hrvatska, muslimani su govorili "nema više Jugoslavije, sada je to Srboslavija" i zbog toga su hteli nezavisnost i raspisali referendum na koji Srbi nisu izašli.

Karadžić je na početku ispitivanja svedoka optužbe predočio nekoliko dokumenata i naredbi Vojsci RS prema kojima treba preduzeti sve zaštitne mere prema civilima i verskim objektima i treba pružiti prolaz konvojima humanitarne pomoći. Takođe, Karadžić je naredio Vojsci RS da se mora pridržavati Ženevske konvencije i ostalih propisa međunarodnog ratnog prava. "Moj zaključak je da vojska nije slušala vaše naredbe. Naređenja su za svaku pohvalu, ali ih vaši vojnici nisu slušali", rekao je O'Kun.

Karadžić je juče pred Tribunalom rekao i da su u toku rata u BiH muslimanske vlasti, a ne vođstvo bosanskih Srba, uskraćivale vodu i namirnice civilima u Sarajevu i da je grad bio pod "unutrašnjom blokadom", a ne pod opsadom. O'Kun je to pak negirao, ostajući pri iskazu da su vlasti i VRS držale Sarajevo u opsadi, svakodnevno ga "nemilosrdno" granatirajući i blokirajući isporuke vode, struje i namirnica gradu, prenosi Beta.

Bivši predsednik RS optužen je za genocid i zločine protiv čovečnosti nad muslimanima i Hrvatima, uključujući i "terorisanje" civila u Sarajevu, tokom rata u BiH 1992-95. O'Kun je tada bio zamenik izaslanika UN Sajrusa Vensa (Cyrus Vance) i lorda Dejvida Ovena (David Owen) i sa Karadžićem se sastao pedesetak puta, vodeći beleške, koje su na suđenju uvedene u spis.