četvrtak 29. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Dobrovoljačka - test tolerancije

Dobrovoljačka - test tolerancije

BANJALUKA - Predsednik Skupštine Republike Srpske Igor Radojičić ocenio je juče da će najavljeno obeležavanje 18. godišnjice stradanja pripadnika bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3.maja biti test tolerancije "takozvanog multietničkog Sarajeva".

"Ukoliko bi taj skup bio zabranjen, samo bi se pokazalo da je Sarajevo grad čija je politička i etnička struktura jednonacionalna i u kome nema tolerancije za žrtve stradanja ili događaje koji su se dešavali protiv srpskog naroda, a u ovom slučaju vojnika JNA", rekao je Radojičić, komentarišući zahtev gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena da se to obeležavanje zabrani.
Predsednik Skupštine RS je novinarima kazao da je nesumnjivo da je u Dobrovoljačkoj počinjen ratni zločin i da o tome postoje i svedoci i dokazi, i izrazio žaljenje što ta dešavanja nisu procesuirana ni na jednom sudu.
Povodom najave gradonačelnika Sarajeva da se zabrani održavanje obeležavanja stradanja u Dobrovoljačkoj ulici, koja su se desila 3. maja 1992, oštro su reagovali i iz Boračke organizacije RS, kao i iz udruženja porodica poginulih i nestalih boraca i civila RS i Saveza logoraša RS.
Predsednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz smatra da je zahtev Behmena da se zabrani obeležavanje godišnjice zločina nad kolonom JNA potvrda da bošnjačka politička elita nije spremna da se suoči sa istinom, odnosno ratnom prošlošću i počinjenim zločinima nad Srbima u BiH.

"Ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici i ostali događaji u Sarajevu "trn u oku" su sadašnjim i bivšim bošnjačkim funkcionerima i strašno ih boli zahtjev RS da se održi pomen na mestu gđe su stradali Srbi", rekao je Ćurguz i dodao da su ti događaji s početka rata bili uvertira i odredili karakter rata u BiH.

Inače, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen uputio je hitan zahtev MUP Kantona Sarajevo, koje je prethodno dalo saglasnost, da zabrani obeležavanje godišnjice zločina nad kolonom JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, koje je trebalo da se održi 3.maja. Ovo je prvi put od kada su se ti zločini desili da se traži da se na licu mesta, gde se zločin desio, i obeleži ova godišnjica.