četvrtak 29. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > De Kermabon: Uskoro povratak sudija u severni deo Mitrovice

De Kermabon: Uskoro povratak sudija u severni deo Mitrovice

PRIŠTINA - Šverc cigareta i alkohola koji su činili rumunski pripadnici Euleksa nikako se ne može opravdati, ocenio je šef Euleksa Iv De Kermabon i dodao da ovaj slučaj neće umanjiti rezultate rada misije i neće uticati na njen ugled. "Loši postupci nekog pripadnika misije Euleksa neće uticati na naš posao, pošto građani Kosova vrlo dobro znaju zašto smo mi tu, kako radimo i koji je cilj naše misije", rekao je Kermabon.

On je, u intervjuu za Dojče vele, rekao da su najveći nedostatak u pravnom sistemu Kosova nekompetentnost, nesposobnost i nedostatak stručnih kadrova, kao što su sudije i tužioci. "Drugi problem je korupcija u pravnom sistemu, protiv čega moramo da se borimo. Kao što znate, mi smo već smenili neke sudije i tužioce", podsetio je Kermabon.

Govoreći o sudovima na severu Kosova, Kermabon je rekao da je u toku finalna faza izrade projekta za povratak sudija i tužilaca u Okružni sud Kosovske Mitrovice. "Verujem da ćemo u bliskoj budućnosti imati dvojicu srpskih i dvojicu albanskih sudija, koji će početi da rade u severnom delu Mitrovice", objasnio je on. Kermabon je upozorio i da na severu nema pune carinske kontrole, iako neka vrsta kontrole postoji.

"Robu koja ulazi iz Srbije na Kosovu registruju carinici misije Euleksa, dok roba koja se prevozi za Mitrovicu podleže punoj carinskoj kontroli", rekao je on i precizirao da se postepeno uspostavlja puna carinska kontrolu na svim graničnim prelazima sa Srbijom. "Mi smo u kontaktu sa srpskim zvaničnicima, sa kojima razmenjujemo informacije i pokušavamo da postignemo tehničke dogovore, kako bismo sprečili šverc i organizovani kriminal", zaključio je Kermabon.