ponedeljak 28. novembar 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Italija: Počeo sastanak šestorke iz BiH

Italija: Počeo sastanak šestorke iz BiH

SARAJEVO - Predstavnici šest vodećih političkih stranaka u BiH jutros su u italijanskom gradu Kadenabiju započeli razgovore sa predstavnicima EU o usklađenosti Ustava BiH sa evropskim standardima.

Skupu prisustvuju Zlatko Lagumdžija iz SDP-a, Sulejman Tihić iz SDA-a, Milorad Dodik iz SNSD-a, Mladen Bosić iz SDS-a, Božo Ljubić iz HDZ 1990 i Dragan Čović iz HDZ BiH.

Skupu, pored političkih lidera BiH, prisustvuju poslanici nemačkog Bundestaga, Evropskog parlamenta, te vodeći predstavnici Evropske komisije. Razgovore je otvorila direktorka Fondacije "Konrad Adenauer" u BiH Sabina Volkner.

To je, kako ocenjuju bosanski mediji, nova prilika za postizanje dogovora o formiranju vlasti na državnom nivou, više od 13 meseci nakon održavanja opštih izbora.

I organizatori najavlju da ova manifestacija ima za cilj da političkim funkcionerima BiH "pruži mogućnost da pokušaju zajednički da pronađu rešenja za probleme zemlje”, kao i da će u fokusu razgovora biti “osnov parlamentarnog procesa reformi”.

Predsednik SNSD Milorad Dodik izjavio je, međutim, uoči odlaska u Kadenabi, da o svim reformama, a naročito formiranju državne vlasti, moraju odlučivati isključivo domaće snage.

"Mi o tome možemo da pričamo u BiH i mislim da je nepristojno o tim temama razgovarati bilo gde izvan BiH i dodatno urušavati poziciju same BiH. Bez dodatne saglasnosti svih u BiH, bez mešanja sa strane, nemoguće je obezbediti politički život i egzistenciju BiH", smatra Dodik.

Svoj doprinos razgovorima daće i pravni eksperti Evropskog suda za ljudska prava, Saveta Evrope i Venecijanske komisije.

Među najavljenim predstavnicima Evropske unije su izvestilac Evropskog parlamenta za BiH Doris Pak, šef Delegacije EU u BiH Piter Sorensen, predsednica Grupe prijatelja BiH u Evropskom parlamentu Emina Bozkurt, a očekuje se i potvrda dolaska direktora Odeljenja za Rusiju, istočnu Evropu i Zapadni Balkan, Evropske službe spoljnih poslova Miroslav Lajčak, koji je ranije bio visoki predstavnik u BiH.