četvrtak 28. april 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > SNS tužio premijera i ministre zbog načina prodaje Telekoma

SNS tužio premijera i ministre zbog načina prodaje Telekoma

BEOGRAD - Srpska napredna stranka (SNS) podnela je juče  Višem tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv premijera Mirka Cvetkovića i članova tima Vlade Srbije zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i izvršili delo prevare u procesu prodaje "Telekoma Srbija".

Krivičnu prijavu u ime SNS podneo je predsednik te stranke Tomislav Nikolić, a predali su je članovi pravnog tima naprednjaka. SNS je krivičnom prijavom optužio, pored Cvetkovića, bivšeg i sadašnjeg ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića i Nebojšu Ćirića, bivšu ministarku finansija Dianu Dragutinović i državne sekretare u Ministarstvu finansija Vuka Đokovića i Dušana Nikezića. SNS je u krivičnoj prijavi naveo da su oni prilikom prodaje "Telekoma" predlagali, donosili i sprovodili odluke koje su "višestruko štetne za državu Srbiju i građane".

Oni su "omogućili da "Telekom Austrija" bude jedini ponuđač na tenderu za prodaju, čime je dobio šansu da otkupi udeo u "Telekomu" po ceni koja je za 450 miliona evra manja od realne", rekao je član pravnog tima SNS Dejan Đurđević novinarima ispred Palate pravde. Đurđević je rekao da se pravosuđe "boji političara i izvršne vlasti", ali da se nada da će se "odupreti pritiscima vlasti i postupati u skladu sa zakonom i interesima građana, naročito ako se ima u vidu koliko je prodaja "Telekoma" štetna za građane". Član pravnog tima SNS Marko Đurić rekao je da je prodaja "Telekoma" osveta vlade budućim generacijama i optužio vladu da vodi pogubnu ekonomsku politiku i da rasprodaje poslednje ekonomske resurse.

"Srbija će ostati bez vitalnih ekonomskih resursa i telekomunikacione infrastrukture koja je dobro od javnog značaja", rekao je Đurić. On je rekao da je neto dobit "Telekoma" u prošloj godini bila 117 milijardi dinara i da su za taj novac mogla da budu izgrađena dva nova mosta. "Vlast namerava da novac od prodaje "Telekoma Srbija" zloupotrebi zarad očuvanja svog položaja", tvrdi Đurić.