sreda 28. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Tadiću prete na "Fejsbuku"

PORTPAROL DS JELENA TRIVAN POZIVA DRŽAVNE ORGANE DA REAGUJU

Tadiću prete na "Fejsbuku"

Na mreži osvanula grupa pod nazivom "Tadiću, džaba ti blindirana mečka, kad otvoriš vrata, snajper te čeka"! Javnost zahteva hitnu i najoštriju reakciju

BEOGRAD - Portparol Demokratske stranke Jelena Trivan izjavila je juče da se na društvenoj mreži "Fejsbuk" pojavila grupa pod nazivom "Tadiću, džaba ti blindirana mečka, kad otvoriš vrata, snajper te čeka" i pozvala sve državne organe da najoštrije reaguju zbog tih najnovijih pretnji predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

Dačić: Tražićemo podatke od "Fejsbuka"

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije će od kompanije "Fejsbuk" tražiti podatke o grupi koja na toj društvenoj mreži preti predsedniku Srbije Borisu Tadiću, rekao je juče ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i dodao da je za to potrebna saradnja američkih vlasti, prenosi Beta.

"Obratićemo se Ministarstvu pravde SAD bez čijeg naloga nije moguće dobiti podatke (od kompanije "Fejsbuk")", rekao je Dačić u Beogradu gde je učestvovao na konferenciji o otklanjanju posledica napada terorista. Dačić je istakao da je bezbednost državnih funkcionera "na najvišem mogućem nivou", kao i da je policija spremna da efikasno reaguje u slučaju pretnji državnim funkcionerima i drugim građanima Srbije.

"Bezbednosne službe vode računa o bezbednosti državnih funkcionera i svih drugih građana", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara o pretnjama Tadiću o kojima je govorila portparolka DS Jelena Trivan.

SRS: Niko ne sme da preti

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Aleksandar Martinović rekao je da SRS osuđuje sve pretnje upućene bilo kom građaninu Srbije, uključujući i predsednika Republike.
- Naša vizija Srbije je da ona bude demokratska i pravna država i da u takvoj državi niko nikome ne može da preti - rekao je Martinović.

Markićević: Reagovati bez aršina

Zamenik šefa poslaničke grupe Nova Srbija Miroslav Markićević rekao je da kao član Odbora za bezbednost osuđuje takve pojave i poziva državne organe da reaguju u skladu sa zakonom.
"S tim što imam jedan dodatak, da tu ne bude dvostrukih aršina. Nedavno je u štampanim medijima osvanula jedna grupa od 18.000 članova koja je pretila Velimiru Iliću i niko nije reagovao - rekao je Markićević.

Radulović: U toku prekrivični postupak

Zamenik višeg tužioca u Odeljenju za visokotehnološki kriminal Saša Radulović izjavio je sinoć da je u toku pretkrivični postupak i da tužilaštvo intezivno radi na otkrivanju činjenica povodom pretnji koje su putem društvene Internet mreže "Fejsbuk" upućene predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

"Tužilaštvo veoma ozbiljno shvata ove pretnje i smatra da u ovakvim radnjama postoje elementi krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti", rekao je Radulović TV B92 i naglasio da tužilaštvo sa MUP-om čini sve u pravcu otkrivanja počinioca.

Radulović je kazao da će se od američkog Ministarstva pravde tražiti podaci o "aj pi" ( IP) adresama računara sa kojih su upućene pretnje, koje treba da dovedu do njihovih korisnika.
On je objasnio da visoko-tehološki kriminal, pored organizovanog kriminala i međunarodnog turizma, ima karakteristiku transnacionalnosti.
Upitan koliko takvu istragu može otežati korišćenje računara iz Interenet kafea, Radulović je odgovorio da to može otežati, ali da svaka aktivnost na Internetu ostavlja trag i da je moguće doći do onoga ko je preduzeo radnju.
Prema njegovim rečima, oni koji prete putem Interneta često to rade sa svojih računara, jer osećaj anonimnosti koji pruža Internet stvara i osećaj nedodirljivosti, što nije baš tako, jer svaka radnja na Internetu ostavlja trag.

"Očekujemo da reakcija državnih organa bude najžešća i najoštrija i da u ovom smislu treba da reaguju sve nadležne institucije, od bezbednosnih do pravosudnih, ali takođe očekujemo oštru reakciju i političkih partija i medija", rekla je Trivanova novinarima u Skupštini Srbije.

"U javnosti postoji ozbiljna zamena teza krivaca i žrtava. Danas se svi, čak i oni koji ugrožavaju tuđu bezbednost, pozivaju na sopstvenu ugroženu bezbednost, a jasno je ko je danas u Srbiji ugrožen i zbog čega", napomenula je Trivanova.

Portparolka DS je istakla da Tadić, Vlada Srbije i vladajuća većina vode najoštriju borbu protiv organizovanog kriminala i mafije i da se zbog toga nalaze na udaru.

Prema njenim rečima, postoje i neke paralelne strukture podrške organizovanom kriminalu, a da bi država borbu dobila i da bi iz nje izašla kao pobednik, mora imati podršku javnog mnjenja za to što čini.

"Stvari su vrlo jednostavne - ova vlada je pokrenula verovatno najveću akciju u istoriji protiv organizovanog kriminala, koji ima svoje pipke u svim segmentima društva, i naravno da se u tom smislu razni segmenti društva javljaju i kreiraju takvo javno mnenje u kojem imate pretnje i slično. Bitno je da imamo apsolutno podršku javnog mnenja i da jasno definišemo ko preti, odakle i zašto dolaze te pretnje", rekla je Trivanova.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović izjavila je da pretnje predstavnicima vlasti neće sprečiti realizaciju programa Vlade Srbije, a pre svega borbu protiv korupcije i kriminala.

- Program Vlade Srbije i predsednika države će, bez obzira na sva nezadovoljstva onih čiji se interesi kose sa realizacijom tog programa, biti ostvaren - rekla je Đukić Dejanović novinarima u parlamentu, povodom najnovijih pretnji upućenih predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

Ona je navela da je Tadić, kao "najeksponiraniji čovek" te politike, "u fokusu svih onih čiji će interesi biti osujećeni", te izrazila očekivanje da će nadležni državni organi preduzeti sve kako bi bezbednost predsednika države bila osigurana. Predsednica parlamenta smatra da bi i skupštinski Odbor za odbranu i bezbednost trebalo da se izjasni o pretnjama upućenim Tadiću, a na pitanje da li je na njenoj stranici na "Fejsbuku" bilo sličnih komentara, rekla da nije dobila poruke sa sadržajem tog tipa.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović izjavila je da pretnje predstavnicima vlasti neće sprečiti realizaciju programa Vlade Srbije, a pre svega borbu protiv korupcije i kriminala.

- Program Vlade Srbije i predsednika države će, bez obzira na sva nezadovoljstva onih čiji se interesi kose sa realizacijom tog programa, biti ostvaren - rekla je Đukić Dejanović novinarima u parlamentu, povodom najnovijih pretnji upućenih predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

Ona je navela da je Tadić, kao "najeksponiraniji čovek" te politike, "u fokusu svih onih čiji će interesi biti osujećeni", te izrazila očekivanje da će nadležni državni organi preduzeti sve kako bi bezbednost predsednika države bila osigurana. Predsednica parlamenta smatra da bi i skupštinski Odbor za odbranu i bezbednost trebalo da se izjasni o pretnjama upućenim Tadiću, a na pitanje da li je na njenoj stranici na "Fejsbuku" bilo sličnih komentara, rekla da nije dobila poruke sa sadržajem tog tipa.

Komentari

Ovakve vise nego neukusne i cak primitivne reakcije nanose samo stetu Srbiji, jer posto je ona vec zigosana kao "agresorska" zemlja samo joj nedostaje i unutrasnji rat da bi se dobila kompletna slika.Nezadovoljstvo je normalna pojava, jer celokupno stanovnistvo nikada ni nigde nema uvek isti stav i zajednicko misljenje, ali otvoreno pretiti predsedniku jedne drzave, je nista drugo vec kriminal. Sto je najvaznije, dok se neki na taj nacin obracunavaju sa pojedinim pojavama, drugi zakljucuju, "rat u Bosni, Srebrenica, ubistvo Tatona, pretnje predsedniku" = Srbija je varvarska zemlja.I dalje, dok se politicke partije i lideri jedu do kosti, drugi profitiraju i ostvaruju svoje interese.
Na kraju, onaj koji bude "ubio" predsednika da bi doveo na vlast nekog drugog cini medvedju uslugu naciji.
Samo primitivci mogu onda da govore kako je sve to krivica zapada, Evrope itd a nikako onih koji nisu shvatili sta su nacionalni interesi.

Pa postovani Dani(J)ele,

nas predsednik upravo je zigosao Srbiju kao "agresorsku" usvajanjem rezolucije o Srebrenici, rezolucije o Madjarima, sledi izvinjenje turcima za Kosovski boj, i na kraju kraju nedostaje jos : "Oprostite sto sam Srbin !"
Tadic nema sta da ponudi EU sem licnog ponizenja i sto je najgore ponizenja svog naroda. Evo vi Dani(J)ele odgovorite mi molim vas, posto ja ne znam, sta Tadic nudi EU ? Ja za sada vidim da se nudi samo prodaja vitalnih drzavnih interesa (na nasu stetu naravno), prodaja nacionalnog identiteta i dostojanstva naroda.
Ako vi Dani(J)ele npr. dodjete do mene i kazete mi, zelim da vam budem prijatelj (posto sam toboze ja ekonomski jak i toboze imam puno para) i evo ja zelim zarad toga da se zovem Hans, umesto Dani(J)el, ja cu vas zbog toga prezreti, razumete ! To je princip razmisljanja EU, jedino ako zelimo da se pravimo pomalo mutavi !
Dakle vi Dani(J)ele treba da predlozite umesto toga da se zovete Hans, npr. proizvodnju zdrave hrane posto ste seljak kao i ja. To je vec nesto drugo, sa takvim istupanjem moze neko da vas ceni, umesto praznog blebetanja.
Najbolje je Dani(J)ele pitajte ljude koji zive i rade u inostranstvu da li su zadobili zapadnjake prodajom svog vlastitog identiteta. Ili su postigli suprotan efekat !

E pa Marko,tebi je ostalo samo da nastavis sa rakijom i na uvce da ti vrsti Ceca.Zacudo da imas jos pc-racunar,da nismo mi izmislili spomenutu spravu?Ali ipak je koristimo ili koristis.Verovatno ti se svidja ovogodisnja pesma za Evroviziju "Balkan,Balkan,ovo je Balkan",od teksto pisca Brege koji gradi kuce po Senjaku i Dedinju bez gradjevinskih dozvola,ali tebi je dovoljno Marko da je slusas i indetifikujes se sa zivotom koji imas od danas do sutra slusajuci kako te u mozak manipulisu sposobni koji koriste sve samo da bi imali svoje privilegije i zadovoljili apetite.

Francuska je pod Vishijevim kvislinskim rezimom imala pokret otpora, zasto je cudo da Srpstvo zeli da se otarasi kvislinske bande?

Stovani Marko,
Daniel Cane se na engleskom izgovara Daniel Kejn a ne kao neki "svetozar" -Cane. toliko o imenu.
Posto zivim u inostranstvu i poznajem inostranstvo, nema potrebe da vam naglasavam sta "stranac" nudi Srbiji i kako to nudi. Ovde se polazi od principa da tamo gde se ljudi kolju, mozemo da vrsimo eksperimente i da nam izvesna situacija na terenu moze da bude od velike koristi, jer ne moramo da radimo ono sto ljudi sami sebi rade. Nigde ne pise da inostranstvo natura svoje proizvode ili hranu. Ko je odlazio u inostranstvo da kupuje krpice, i neke kobasice ako se zna da toga ima u Srbiji ako ne i bolje. Nije Tadic, nego svi drugi koji misle da je sve strano bolje od domaceg. Za vreme Tita isto se odlazilo u Trst u kupovinu pa niko nije kritikovao tog majmuna.Vase "blebetanje" je pravo blebetanje jer vam je ceo svet kriv samo ne vi i slicni vama.

Да је за осуду уз јутарњу кафицу јесте, али да је за оволику халабуку није. Да сам неверни Тома по природи помислио бих да све ово маркетиншка дружина око нашег председника ради. Интересантно је да се ово појавило у исто време када је потписао онај суманути документ у Истанбулу у којем нема помињања ентитета у БиХ и то са једним од већих србомрзаца Силајџићем. И ако све то повежемо са резолуцијом о Сребреници која српском народу у БиХ ставља омчу око врата онда долазимо до чудног низа потеза нашег председника. Да у овој земљи функционише независно судство, укључујући Уставни суд, људи би се без страха обраћали тим институцијама и не би своју фрустрацију распарчавањем и распродајом земље и сатирањем српског народа од стране сопственог руководства испољавали на овај начин.

O kojem Srpstvu je rec u opste?Da smo bili pametni kao sto nismo,sve komuniste smo trebali proterati sa Dedinja.Oni su ti koji drze danas Srpsku privredu,oni su ti koji su vise vladara pustili niz vodu.Ko su bili svi nasi vladari?Veliko Srbi ili Veliko Jugosloveni?Pa veliko Jugosloveni,za uzvrat su bili drugi veliko Slovenci,Veliko Hrvati,veliko Makedonci,Veliko Crno Gorci,Veliko Albanci,a mi i dalje veliko Jugosloveni i svaki dan neke dnevne novine objavljuju neki izlizani feljton o Titu.Ah,da mi smo veliko Rusi,samo Rusi zapocese vec da grade Sverni gasni tok,ali Juzni ce jos pocekati.Jel ipak mi smo za Ruse samo omca oko vrata,oni imaju vece koristi od Nemaca,Francuza,Holandjana,Belgijanaca,Austrijanaca,Engleza itd..,koji su priznali nezavisno Kosovo.Bolje da ne gubimo pozitivnu energiju na vlast i opoziciju,vec samo nas zezaju u glavu sa Kosovom,vec pomirimo se sa sudbinom da nismo isli uz nos Americi i Evropi,bolje bi prosli,ovako poklopimo se po usima.

Cudi me da DS jos nije trazio hitnu sednicu Saveta Bezbednosti UN? Takav potez bi im sigurno pomogao u "sprecavanju SNS-a svim sredstvima da dodje na vlast".

још када би се нека од претњи остварила... :-)

Sta ce on uopste na Fejsbuku, nego su potpuno poludeli u borbi za vlast! SUMANUTO!

Neko je spomenuo,pod pseudonimom "Srbin" kako je kvislinska vlast u Vichy-ju imala protiv nje pokret otpora, pa zasto ne bi i ova kvislinska vlast to isto imala. Prvo bih rekao tom "Srbinu", da on nije jedini "Srbin" i da nema nikakav monopol na srpstvo i da proziva druge kvislinzima. Ne da je to neozbiljno i neodgovorno sto taj covek kaze, vec je to elemenat koji dovodi i podseca na razdor.
Ponovo se provlaci duh nekog Brankovica, cetnika, partizana i stalno se pronalazi neki kvisling, ali uvek na istoj strani. Narodnjaci, naprednjakovici, radikalci ili preobuceni komunjisti, uvek stignu da nekako naprave kvislinge, izdajice, zute, medju onima koji pokusavaju da nesto promene. Vidi se da je tesko isplivati iz 60 godina socijalistickog mraka. Kada neko otvoreno preti, ili prizeljkuje da nanese smrtonosni udarac iz politickih razloga i neke bolesne ideologije to je zlocin a ne patriotizam.Da "Srbin" zivi u diktaturi ili nekoj kvislinskoj vladi, on danas ne bi mogao da napise to sto je napisao, i bio bi pronadjen za vrlo kratko vreme. Uporedio bih prosla vremene "slobode" gde je jedan srpski glumac otisao na Goli otok zato sto je u humoru relkao da je "galeb retka ptica", da je jedan Stambolis nestao zato sto je bio pretnja jednom ambicioznom sebicnjaku, i da je jedan premijer kukavicki ubijen samo zato sto se nije svidjao proleterima i "rodoljubima.

Potpisujem!

Pa gospodine Anonimni i gospodine Dani(J)ele,

ja ne znam ko je ovde pijan. Ovde nema pijanih vec samo demagoga.
Ja sam vas ljubazno zamolio, i kao svaki civilizovan covek postavio pitanje. Dakle molim vas jos jednom da odgovorite na pitanje :

- Sta Tadic ima da ponudi EU sem prodaje nacionalnog ponosa i dostojanstva, kao i vitalnih drzavnih interesa Republike Srbije ?

Pitanje je dakle kratko, jasno i bez uvrede. Molim za odgovor.

Ne mislim da se u ovom naslovu na FB krije bilo kakva pretnja, a još manje da su ostvarena sva bitna obeležja bića bilo kojeg krivičnog dela. Radi se o glupoj reakciji na nepotrebno obnarodovanu kupovinu skupog blindiranog vozila što se, posle kupovine, opravdavalo navodno povećanim stepenom ugroženosti predsednika. Naravno, znaju to i nadležne službe za bezbednost zadužene. Međutim, na ovakav ili sličan način se svakodnevno obmanjiuje javnost. Toliko je belodano jasno da vlast uporno pokušava da pažnju javnosti preusmeri sa brojnih životnih problema i očiglednih promašaja vlasti - na periferne stvari i još pri tome da se "zaradi koji politički poen".
Jedan od najnovijih, a i od najozbiljnijih promašaja vlasti jeste tzv. "reforma" pravosuđa, u režiji vlasti (čitaj: isključivo Demokratske stranke). Na ovaj veliki promašaj ukazuju ne samo sudije izabrane po Ustavu na STALNU sudijsku dužnost od kojih je vlast jednu trežinu odbacila kao “prljavu krpu”, a sudije i tužioce izabrala po svojoj volji kao “paradajz na pijaci”, već i domaća stručna javnost, pre svega Društvo sudija Srbije i usamljeni pojedinci (svega nekoliko). Lako bi vlast sa ovima, već ih je proglasila unutrašnjim neprijateljem (“crne liste” uopšte nisu izmišljotina, već stvarnost Srbije). Problem je što isto loše mišljenje i do nepodeljeno ima stručna evropska javnost, a te činjenice vlastodršci skrivaju od javnosti. Neće moći još dugo.
Srbija je očekivala da će se reformom pravosuđa ostvariti ciljevi nacionalne strategije: obrazovanje nezavisnije sudske vlasti nego do sada i vraćanje poverenja građana u sudstvo. Ne samo da ciljevi nisu ostvareni, ostvaren je regres: dobili smo političko sudstvo, a autoritet sudstva, uključujući i Ustavni sud, na najnižem je nivou do sada. Istovremeno se javnost obmanjuje "uspesima" koje je jedan poslanik evropskog parlamenta ocenio kao "regres u razvoju demokratije u Srbiji".
Oni koji su položili zakletvu da će se u svom radu držati Ustava i zakona - upravo najgrublje krše i Ustav i zakone Srbije - već GODINU dana. Šta više - oni su ti koji su IZABRALI nove tužioce i nove sudije u njihovo "reformisano" pravosuđe. Naravno, niko od ovih tužilaca i sudija neće goniti i suditi one koji su ih IZABRALI na te funkcije, ma kakva nedela oni počinili. Razumem ljude - ako bi se koji i usudio da postupa po Ustavu i zakonu, od toga inače ne bi bilo ništa, a taj tužilac i sudija prošli bi daleko gore nego g.Cvijan, ili neposlušna sudija Milinović, koju samo što nisu linčovali ministarka PRAVDE Malović i portparol opšte prakse Homen..
Činjenice su neumoljive. Od 06.04.2009. dva protivustavna i nezakonita tela (VSS i DVT) prave haos u pravosuđu Srbije. Ne treba biti pravne struke i razumeti da niko u Srbiji nije bio ovlašćen da odluči da se VSS i DVT konstituišu PRE izbora svih izbornih članova, kako Ustav i zakoni propisuju. U Srbiji se to dogodilo. NEKO je odlučio da se tako "radi" reforma pravosuđa, odlučio je da se OBA protivustavna i nezakonita tela Istog dana (06.04.2009.) konstituiŠU. Visoki savet sudstva sa 8 članova, od kojih je jedan bio nelegalan, iako Ustav i zakon propisuju STRUKTURU članova i BROJ od 11 članova.
Šta mislite, ko je u Srbiji odlučio da se krši Ustav i zakon? Da li je to bila tadašnji vršilac dužnosti predsednika Vrhovnog suda Srbije Mesarović? Ona nikada nije bila predsednik Vrhovnog suda Srbije, kako se lažno predstavila na TV B92, kao gost Ćosića u njegovoj emisiji, pa stoga nije mogla biti član VSS, niti je bila ovlašćena zakazati “konstitutivnu” sednicu VSS. Da li je to bila ministarka pravde Malović? Ili je o tome odlučio neki "ozbiljniji igrač" na poliitčkoj sceni Srbije? Neće biti da je inicijator teškog bezakonja u tzv. “opštem izboru” sudija, koje će Srbiju mnogo koštati, bio Boško Ristić, predsednik Odbora za pravosuđe i upravu Narodne skupštine Republike Srbije.
Zna se ko je to MOGAO da bude. Zna se i kako je ostavka g.Cvijana zaprimljena u Predsedništvu Srbije 05.03.2010.g. (petak) dospela na sto predsednika krnjeg VSS Mesarović već u ponedeljak, iako njoj nije bila upućena (a ona g.Cvijana pozvala da vidi na koju će se stranu ona nešto "opredeliti").
Zato se u bezakonju zv. "reforma" pravosuđa i dalje istrajava. Koji je naš političar priznao svoju grešku (osim Koštunice koji je “vratio mandat narodu”)? Neka velika a “nevidljiva” sila sprečava medije da o tome objektivnije pišu.
Ne verujem da mediji ne znaju da je krajem godine ukinut vanredni pravni lek (revizija) za sve “obične” građane. Na ovaj pravni lek imaju pravo SAMO tajkuni jer samo oni mogu imati sporove "teške" preko 10 miliona dinara. Vrhovni kasacioni sud ima PREVIŠE sudija, jer skoro da neće imati nikakvog posla (građana je mnogo više nego tajkuna, a kazne zatvora od 40 godina su retke). U zemlji u kojoj je minimalna zarada 16,000 dinara, "malični sporovi" su oni ispod 300,000 dinara! Svedoci se pozivaju u udaljena sedišta osnovnih sudova, putni troškovi im se ne nadoknađuju. U mojoj praksi, u “reformisanom” pravosuđu još nisam video sudiju na delu da je poučio svedoka da ima pravo da traži troškove, a kamoli da je doneo rešenje o naknadi troškova. To su samo neke “sličice” iz više nego ružne stvarnosti u Srbiji. Ta ružna stvarnost Srbije pokušava se zaseniti "ozbiljnim" pretnjema ovome ili onome političaru, i sličnim perifernim stvarima, najčešće glupostima koje se plasiraju kroz politički marketing. Stiče se utisak da naši političari ništa drugo i ne rade, već se spremaju za davanje izjava i daju izjave za medije o svojim uspesima, ugroženosti, posvećenosti, prete drugima, etc... Danas nisam gledao TV, verovatno su i danas prikazali po hiljaditi put onaj Šarićev kokain. Dok Srbija tone u živo blato, u svakom pogledu.

Ne mislim da se u ovom naslovu na FB krije bilo kakva pretnja, a još manje da su ostvarena sva bitna obeležja bića bilo kojeg krivičnog dela. Radi se o glupoj reakciji na nepotrebno obnarodovanu kupovinu skupog blindiranog vozila što se, posle kupovine, opravdavalo navodno povećanim stepenom ugroženosti predsednika. Naravno, znaju to i nadležne službe za bezbednost zadužene. Ne treba zaboraviti da je premijer dr Zoran Đinđić bio žrtva naoružanih državnih “službenika”, a ne nekog ozlojeđenog građanina ili napaljenog FB-ovca.
Međutim, na ovakav ili sličan način se svakodnevno obmanjuje javnost. Toliko je belodano jasno da vlast uporno pokušava da pažnju javnosti preusmeri sa brojnih životnih problema i očiglednih promašaja vlasti - na periferne stvari i još pri tome da se "zaradi koji politički poen".
Jedan od najnovijih, a i od najozbiljnijih promašaja vlasti jeste tzv. "reforma" pravosuđa, u režiji vlasti (čitaj: isključivo Demokratske stranke). Na ovaj veliki promašaj ukazuju ne samo sudije izabrane po Ustavu na STALNU sudijsku dužnost od kojih je vlast jednu trećinu odbacila kao “prljavu krpu”, a sudije i tužioce izabrala po svojoj volji kao “paradajz na pijaci”, već i domaća stručna javnost, pre svega Društvo sudija Srbije i usamljeni pojedinci (svega nekoliko). Lako bi vlast sa ovima, već ih je proglasila unutrašnjim neprijateljem (“crne liste” uopšte nisu izmišljotina, već stvarnost Srbije). Problem je što isto loše mišljenje i to nepodeljeno ima stručna evropska javnost, a te činjenice vlastodršci skrivaju od domaće javnosti. Neće moći još dugo.
Srbija je očekivala da će se reformom pravosuđa ostvariti ciljevi nacionalne strategije: obrazovanje nezavisnije sudske vlasti nego do sada i vraćanje poverenja građana u sudstvo. Ne samo da ciljevi nisu ostvareni, ostvaren je regres: dobili smo političko sudstvo, a autoritet sudstva, uključujući i Ustavni sud, na najnižem je nivou do sada. Istovremeno se javnost obmanjuje "uspesima" koje je jedan poslanik evropskog parlamenta ocenio kao "regres u razvoju demokratije u Srbiji".
Oni koji su položili zakletvu da će se u svom radu držati Ustava i zakona - upravo najgrublje krše i Ustav i zakone Srbije - već GODINU dana. Šta više - oni su ti koji su IZABRALI nove tužioce i nove sudije u njihovo "reformisano" pravosuđe. Naravno, niko od ovih tužilaca i sudija neće goniti i suditi one koji su ih IZABRALI na te funkcije, ma kakva nedela oni počinili. Razumem ljude - ako bi se koji i usudio da postupa po Ustavu i zakonu, od toga inače ne bi bilo ništa, a taj tužilac i sudija prošli bi daleko gore nego g.Cvijan, ili neposlušna sudija Milinović, koju samo što nisu linčovali ministarka PRAVDE Malović i portparol opšte prakse Homen.
Činjenice su neumoljive. Od 06.04.2009. dva protivustavna i nezakonita tela (VSS i DVT) prave haos u pravosuđu Srbije. Ne treba biti pravne struke i razumeti da niko u Srbiji nije bio ovlašćen da odluči da se VSS i DVT konstituišu PRE izbora svih izbornih članova, kako Ustav i zakoni propisuju. U Srbiji se to dogodilo. NEKO je odlučio da se tako "radi" reforma pravosuđa, odlučio je da se OBA protivustavna i nezakonita tela istog dana (06.04.2009.) konstituišu. Visoki savet sudstva sa 8 članova, od kojih je jedan bio nelegalan, iako Ustav i zakon propisuju STRUKTURU članova i BROJ od 11 članova.
Šta mislite, ko je u Srbiji odlučio da se krši Ustav i zakon? Da li je to bila tadašnji vršilac dužnosti predsednika Vrhovnog suda Srbije Mesarović? Ona nikada nije bila predsednik Vrhovnog suda Srbije, kako se lažno predstavila na TV B92, kao gost Ćosića u njegovoj emisiji, pa stoga nije mogla biti član VSS, niti je bila ovlašćena zakazati “konstitutivnu” sednicu VSS. Da li je to bila ministarka pravde Malović? Ili je o tome odlučio neki "ozbiljniji igrač" na poliitčkoj sceni Srbije? Neće biti da je inicijator teškog bezakonja u tzv. “opštem izboru” sudija, koje će Srbiju mnogo koštati, bio adv. Boško Ristić, predsednik Odbora za pravosuđe i upravu Narodne skupštine Republike Srbije.
Zna se ko je to MOGAO da bude. Zna se i kako je ostavka g.Cvijana zaprimljena u Predsedništvu Srbije 05.03.2010.g. (petak) dospela na sto predsednika krnjeg VSS Mesarović već u ponedeljak, iako njoj nije bila upućena (a ona g.Cvijana pozvala da vidi na koju će se stranu ona nešto "opredeliti").
Zato se u bezakonju zv. "reforma" pravosuđa i dalje istrajava. Koji je naš političar priznao svoju grešku (osim Koštunice koji je “vratio mandat narodu”)?
Neka velika a “nevidljiva” sila sprečava medije da o tome objektivnije pišu.
Ne verujem da mediji ne znaju da je krajem godine ukinut vanredni pravni lek (revizija) za sve “obične” građane. Na ovaj pravni lek imaju pravo SAMO tajkuni jer samo oni mogu imati sporove "teške" preko 10 miliona dinara. Vrhovni kasacioni sud ima PREVIŠE sudija, jer skoro da neće imati nikakvog posla (građana je mnogo više nego tajkuna, a kazne zatvora od 40 godina su retke). U zemlji u kojoj je minimalna zarada 16,000 dinara, "malični sporovi" su oni ispod 300,000 dinara! Svedoci se pozivaju u udaljena sedišta osnovnih sudova, putni troškovi im se ne nadoknađuju. U mojoj praksi, u “reformisanom” pravosuđu još nisam video sudiju na delu da je poučio svedoka da ima pravo da traži troškove, a kamoli da je doneo rešenje o naknadi troškova. To su samo neke “sličice” iz više nego ružne stvarnosti u Srbiji. Ta ružna stvarnost Srbije pokušava se zaseniti "ozbiljnim" pretnjema ovome ili onome političaru, i sličnim perifernim stvarima, najčešće glupostima koje se plasiraju kroz politički marketing. Stiče se utisak da naši političari ništa drugo i ne rade, već se spremaju za davanje izjava i daju izjave za medije o svojim uspesima, ugroženosti, posvećenosti, prete drugima, etc... Danas nisam gledao TV, verovatno su i danas prikazali po hiljaditi put onaj Šarićev kokain. Dok Srbija tone u živo blato, u svakom pogledu.

Ma to su oni isti atentatori sto su zakopali kalasnjikov pre neki dan pa ih je nasa budna policija sprecila u nameri da saspu rafal po koloni u kojoj se nalazio maneken. E sad su oni isfrustrirani neuspelim atentatom, otvorili grupu na fejsu sa namerom da toliko uplase manekena da on umre od srca a sve vreme ih finansira mafija.
Boze me sacuvaj kakva budalastina. A najvise me odusevljava ovaj stranacki aktivista Cane koga nije mrzelo da ustane pre 6 da bi prvi postavio komentar u kome naravno podrzava ugrozenog manekena. I nije mu prvi put - napredovace u stranci garant. Vec sutra ce moci da kuva kafu nekom glavonji.

kladim se da je ovo maslo tadicevih i dacicevih ljudi.Ko preti taj ne ubija.Ja da sam imao nameru da ubijem nekoga ja bih to uradio pa onda rekao da sam ga koknuo zbog tog i tog.Sa druge strane Tadic je izdao nacionalni ponos srba i on sada zeli da se diskutuje o pretnjama njemu a ne o promasaju njegove vlade i prodaji Kosova.

A dali bi turili ruku u vatru da je to sto prete Tadicu smrti, istina. Ja ne, jer nije to prvi puta da se izmisljaju atetnatori samo da se se skrenulo u druge vode dok se nesto ne zataska. U srbiji su mnoge stvari zataskane. Koji to predsednik u evropi preti jednoj demokratskoj stranci ako sto to radi Tadic, a njegov junosa Dinkic u sred parlamenta SNS daje u ravan Hitlerove partije i da niko nije izrazio zaljenje ili izvinjenje a svi su to samo njemo gledali sto dovoljno gopvori ko je demokatra ako autokrata. To nijwe jedina glupost i sranje koje je izasrao predsednik srbije. Dozvolio je da na Kosovo dodje Euleks za koje je tvrdio da ce biti neutralni. Tu neutralnost gledamo otkako su dosli provodjenjem Ahtisarijevog plana. Otisao je da se izvini muslimanima hrvatima ali nije posetio niti jedno srpsko stratiste. Sad je donio Deklaraciju skojom je osudio celu srbiju akakove ce posljedice jos nastati u vezi te Deklaracije saznacemo uskoro, samo tada Tadic nece biti na vlasti nego negde na Floridi uzivajuci u blagodati politike koju je koristio da doje do ogromnih para. Prete i Mesicu, preete i Dodigu vec duze vreme ali nigde novinarstvo nije primilo direktive da svakodnevno o tome pisu. I na kraju krajeva reci cu jos jedno. Svak je krojac svoje sudbine.