sreda 28. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > SPS zastrašuje Vlahe?

OPTUŽBE NA RAČUN PREDSTAVNIKA SOCIJALISTA U ISTOČNOJ SRBIJI

SPS zastrašuje Vlahe?

BEOGRAD - Predstavnici Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine optužili su juče predstavnike Socijalističke partije Srbije (SPS) u istočnoj Srbiji da preko Ministarstva unutrašnjih poslova zastrašuje građane vlaške nacionalnosti, jer gube njihovu podršku od kad su raspisani izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina.

Potpredsednik Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine Predrag Balašević kazao je na konferenciji za novinare da su meštani sela sa pretežno vlaškim stanovništvom u okolini Petrovca na Mlavi pozivani 21. aprila u kasnim popodnevnim časovima na informativne razgovore u MUP i dan kasnije ispitivani da li su se zaista upisali u birački spisak vlaške nacionalne manjine.

"To dovodi u pitanje regularnost izbora za savete nacionalnih manjina...Tražimo od predsednika Srbije Borisa Tadića i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića da nam kažu zbog čega se to dešava u vlaškoj nacionalnoj zajednici", rekao je Balašević.
On je dodao da se vodi kampanja protiv ljudi koji su dali svoj potpis za tu zajednicu.

"Tužilaštvo nije nezavisno, a ni policija ne radi svoj posao, jer postoji diskriminacija prema našoj zajednici", naveo je Balašević.

Predstavnici Vlaške nacionalne zajednice optužili su SPS da se sa svojom listom "Vlasi za Srbiju - Srbija za Vlahe - Miletić Mihajlović Tića" uključila u izborni proces za vlaški nacionalni savet. Miletić Mihajlović je, kako su kazali, visoki funkcioner SPS-a i poslanik u Skupštini.

Pravnik Nacionalnog saveta Vlaha Dragan Demić kazao je da su dokumenta o saslušavanju građana upisanih u birački spisak vlaške nacionalne manjine poslali međunarodnim institucijama i Vladi Srbije, odnosno Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.
On je naveo da je pre nekoliko dana posetio ministarstvo, ali da niko od predstavnika nije imao vremena da ga primi. "Šta državni organi rade sa svojim neprijateljima kad se ovako ponašaju sa prijateljima", upitao je Demić.

Ključne reči: