sreda 28. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > EU zadovoljna radom Euleksa na Kosovu

EU zadovoljna radom Euleksa na Kosovu

LUKSEMBURG - Ministri spoljnih poslova Evropske unije saopštili su juče u Luksemburgu da su zadovoljni rezultatima koje je do sada postigla Misija Euleks na Kosovu i Metohiji, jer je, "u teškim okolnostima, podržala pravosuđe i tela za sprovođenje zakona".

Prema ovoj proceni, Euleks je postigao napredak i kada je reč o "sprovođenju reformi vladavine zakona, uključujući podizanje optužnica i suđenja u osetljivim kriminalnim slučajevima", prenele su zapadne agencije.

Savet ministara Euleksa istakao je i da ta misija ima specifičnu ulogu u jačanju stabilnosti u regionu "u skladu sa njegovom evropskom perspektivom".

Savet je, takođe, izrazio podršku pristupu koji misija primenjuje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i pozdravio napore za povećanje prisustva i delatnosti misije na severu Kosova, uz ostale predstavnike EU, kao i kroz osnivanje "Kuće Evropske unije" u Kosovskoj Mitrovici.

Savet je ponovo naglasio da će za sprovođenje mandata Euleksa na Kosovu biti potrebno da sve interesne strane budu usklađene, kao i da bude uspostavljena saradnja regionalnih partnera sa misijom i snažna podrška međunarodnih partnera.