sreda 28. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Dodik: Potpis Silajdžića u Istanbulu je ništavan

Dodik: Potpis Silajdžića u Istanbulu je ništavan

Odnosi sa Srbijom nisu narušeni iako Republika Srpska ne podržava Istanbulsku deklaraciju. Učešće Silajdžića i Alkalaja bez stavova organa BiH je mimo Ustava, poručio premijer RS

BANJALUKA - Odnosi sa Srbijom nisu narušeni iako Republika Srpska ne podržava Istanbulsku deklaraciju, koju su u subotu potpisali predsednici Srbije Boris Tadić, Turske Abdulah Gul i predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić, izjavio je premijer RS Milorad Dodik.

Predsednik vlade Srpske je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da podržava stavove srpskog člana u Predsedništvu BiH Nebojše Radmanovića, koji je rekao da je Silajdžić privatno boravio u Istanbulu i da je njegov potpis nevažeći na Istanbulskoj deklaraciji.

Deklaracija antidejtonska

Komentarišući potpisanu deklaraciju, Dodik je rekao da je antidejtonska, jer se u njoj, između ostalog, govori samo o zaštiti teritorijalnog integriteta BiH, a ne i njene unutrašnje organizacije da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda.
- Nemoguće je odvojiti teritorijalni suverenitet i integrititet BiH bez statusa i postojanja entiteta i prava suverenih naroda - rekao je Dodik.

Ne verujem u dobre namere Turske

Dodik je rekao da teritorijalni integritet BiH nije sporan, ali je "sporan integritet i celovitost Srbije, jer je Turska priznala Kosovo i to se ne pominje u ovoj deklaraciji".
- Mi nemamo ništa protiv toga, jer Srbija može prihvatiti bilo koji međunarodni dokument, ali je vidljivo da se u navodnoj deklaraciji ne pominje teritorijalni integritet Srbije, ali se pominje teritorijalni integritet BiH, koji nije sporan", rekao je Dodik, navodeći da nema ništa protiv regionalne stabilizacije i razvoja, niti protiv trilateralnih sastanaka Srbije, Turske i BiH. "Ne verujemo Turskoj i njenim dobrim namerama u BiH", rekao je Dodik.

- Vidljivo je da Turska već duže vreme pokušava da bude pokrovitelj bošnjačkih interesa u BiH - rekao je Dodik, dodajući da "Turska igra ulogu navijača za interese Bošnjaka u BiH".
On je rekao da učešće bez stavova organa BiH nije legalno i da su Silajdžić i ministar inostranih poslova Sven Alakaj u Istanbulu radili mimo Ustava i mimo uobičajene prakse rada u organima BiH.
Što se tiče bilateralnih odnosa Srbije i Turske, Dodik kaže da tu nema nikakvih primedbi i da se tu radi o odnosima suverenih zemalja.

- Međutim kada su u pitanju odnosi Srbije i Turske u vezi BiH, za nas je neprihvatljivo da se na ovaj način održavaju sastanci u kojima se narušava legitimitet institucija BiH, jer prethodno nije na njima bilo reči o tome - poručio je Dodik.
Što se tiče odnosa s Srbijom, Dodik je rekao da i dalje ostaje u prisnim odnosima s Srbijom i "sa Srbijom smo i u vezi pitanja Kosova".

- Naš stav u vezi Kosova nećemo promeniti i nećemo dozvoliti da BiH prizna Kosovo sve dok Srbija ne reši to pitanje s relevantnim faktorima - rekao je Dodik.
On je kazao da je sve ovo preneo, u telefonskom razgovoru, predsedniku Srbije.

"Rekao sam mu naše mišljenje o Turskoj i njenu ulogu u BiH, a to sam mu rekao i ranije", kazao je Dodik, navodeći da je Srbija kao garant dejtonskog sporazuma daleko važnije za BiH nego Turske.
"Obrazloženje predsednika Srbije je bilo da je on bio uveren da je Silajdžić legitimni predstavnik BiH", rekao je Dodik.