sreda 28. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > De Kermabon: Sudbina nestalih prioritet Euleksa

De Kermabon: Sudbina nestalih prioritet Euleksa

PRIŠTINA - Šef misije Euleksa Iv de Kermabon istakao je juče povodom obeležavanja Dana nestalih da značaj rasvetljavanja sudbine nestalih na Kosovu ostaje jedan od najbitnijih zadataka kome Euleks daje visoki prioritet.
"Kršenje ljudskih prava u prošlosti danas predstavlja jedan od najvećih izazova za Kosovo", rekao je De Kermabon, navodi se u saopštenju Euleksa.

Šef misije Euleksa je rekao da su pokrenute inicijative, putem sprovođenja istraga o zlostavljanju počinjenom u prošlosti, da bi se suprotstavilo nekažnjavanju i da bi se promovisala vladavina prava. "One čine važan element napredovanja ka pravosudnom sistemu koji unapređuje međunarodne standarde za ljudska prava, vraća poverenje... i ojačava strukturu civilnog društva", rekao je De Kermabon.

On je naglasio da su Euleks, Jedinica za istragu ratnih zločina (WCIU), koja deluje u okviru Euleksa, i Kancelarija za nestala lica i forenziku (OMPF) uskladile pristup u suočavanju sa novijom istorijom Kosova, kroz potragu za nestalim i sudsku medicinu i kroz krivične istrage teških zlostavljanja koja su se desila u prošlosti.
"Na današnji dan, Euleks saoseća sa porodicama i njihovim nestalim članovima, i naglašava svoju posvećenost i spremnost da nastavi da pomaže kosovskim vlastima u pronalaženju odgovora, rezultata i istorijskog objašnjenja za ovo bolno pitanje nestalih", dodao je juče De Kermabon.

Od 9. decembra 2008. godine, kada su eksperti sudske medicine Euleksa i OMPF-a udružili napore za rešavanje pitanja nestalih, pronađeno je i identifikovano 79 nestalih, podseća se u saopštenju i dodaje da se detaljno ispitivanje neidentifikovanih ostataka nastavlja kao i saradnja sa porodicama nestalih.