sreda 28. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Bošnjački referendum u Srbiji

Bošnjački referendum u Srbiji

Predstojeći izbori za Nacionalni savet Bošnjaka biće svojevrsno izjašnjavanje o dva koncepta - autentičnog bošnjačkog i "probeogradskog", kaže Muamer Zukorlić

BEOGRAD - Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izjavio je će Predstojeći izbori za Nacionalni savet Bošnjaka u Srbiji biti svojevrsni referendum oko dva koncepta - autentičnog bošnjačkog i "probeogradskog".

Autentični koncept, pojašnjava Zukorlić, znači da Bošnjaci žele da koriste sva Ustavom i zakonom zagarantovana prava na putu očuvanja sopstvenog identiteta. Drugi - "probeogradski koncept" - tvrdi muftija, na sceni je gotovo dve decenije kroz, "jednu ili drugu političku opciju i stremi asimilaciji Bošnjaka, kojima nije doneo ništa korisno".

Eliminisaćemo "veštačku organizaciju"

Zukorlić je uveren u pobedu, čak, kako je rekao, apsolutnu, BKZ, kao što je uveren i da će izbori za Nacionalni savet Bošnjaka doprineti rešenju problema vezanih za islamsku zajednicu.
- Ovo će biti iskorak na putu eliminisanja veštačke organizacije koja je nastala upravo iz Bošnjačkog nacionalnog veća, uz podršku pojedinih političkih faktora u Beogradu - kazao je muftija.

SANU, VANU, BANU...

 Muftija, koji tvrdi da nema nameru da se kandiduje na budućim stranačkim izborima, kaže da će se BKZ zalagati za osnivanje posebnih institucija - bošnjačke akademije nauka i umetnosti, bošnjačkog kulturnog centra, ali i za kulturnu i prosvetnu autonomiju Sandžaka i za druga pitanja koja su godinama zapostavljana.

Zukorlić je nosilac liste Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) na izborima za Nacionalni savet Bošnjaka 6. juna. On je na svojoj prvoj konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je izborna lista "Bošnjačka kulturna zajednica - muftija Muamer ef. Zukorlić" predata danas i da ima 35 kandidata, među kojima su zastupljene sve kategorije bošnjačkog naroda, sa desetinu doktora nauka, nekoliko magistara i stručnjaka iz oblasti kulture, obrazovanja, bosanskog jezika i informisanja.

- Opredeljenje BKZ je zaštita interesa bošnjačkog naroda u Srbiji s ciljem podizanja stepena ljudskih prava koja su prilično ugrožena - smatra Zukorlić, koji je nosilac treće po redu izborne liste. Prva je "Bošnjački preporod", koju podržava Sandžačka demokratska partija, čiji je osnivač bio Rasim Ljajić, a druga "Bošnjačka lista", koju podržava koalicija okupljena oko Stranke demokratske akcije Sulejmana Ugljanina.

U Srbiji deluju dve opcije islamske zajednice, koje se međusobno ne priznaju. Zukorlićeva opcija organizaciono i duhovno pripada Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i priznaje reis ul ulemu Mustafu Cerića za jedinog vrhovnog poglavara.

Komentari

Prijavljujem se za hodzu u Orlju. Ako Zukorlic ide u politiku ostaje upraznjeno mesto hodze. Nema on pojma ni o cemu. Tek ce se videti koliko se gubi u svojim lazima. Coveka, do duse, treba shvatiti, nezna kad je u kojoj ulozi. Monstrum je to, brate.

Najnovija vest - sledeci njegov potez je osnivanje ZANU (Zukorliceve akademije nauka i umetnosti). Sve institucije i organizacije ce morati nositi njegovo ime a Novi Pazar ce dobiti ime Zlukograd. Novo ime Sjenice bice Zlucija, Tutina Zlukotin, Prijepolje ce se zvati Dudolije (po Zukorlicevom prvom poslusniku Mevludu Dudicu), Priboj Zliboj, a Novoj Varosi ce dati ime Ploja Palanka (po samozvanom novosadskom prvosvesteniku Plojovicu). I...... Sve ce to biti u zemlji Zlobiji.

Na nasu srecu, sve ovo necemo videti. Nije cak zapisano ni u starim spisima Maja. Planeta Zlukinija ostaje jos neotkrivena. Pozdrav.

Tebe anonimuse ne bi primili u Orlju ni koze da im cuvas, a kamo li da budes imam. Bolje da se nisi ni javljao da ne pokazujes barem svoje neznanje.