sreda 28. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Bez telefona - šesti dan

Bez telefona - šesti dan

Sto hiljada Srba s Kosmeta odsečeno od sveta. Protesti će se održavati sve dok se problem sa telefonima ne reši

ČAGLAVICA - Oko 100.000 Srba u enklavama južno od reke Ibar šesti dan su bez signala mobilne i fiksne telefonije, jer su radnici "Regulatorne agencije za telekomunikaciju Kosova" isključili 26 od 28 predajnika, zbog, kako je saopšteno, "nelegalnog funkcionisanja tih operatera na teritoriji Kosova".

Jasna Matić traži pomoć

BEOGRAD - Ministarstvo za telekomunikacije Srbije juče je od Međunarodne unije za telekomunikacije zatražilo da hitno omogući obnovu baznih stanica srpskih operatera mobilne telefonije na Kosovu i Metohiji.
Kako se navodi u saopštenju, Međunarodna unija za telekomunikacije je specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija (UN) i Ministarstvo je zatražilo da ta Unija u skladu sa rezolucijom 1244 reaguje i podrži Vladu Srbije, Telekom Srbije i Telenor, kojima je pričinjena šteta.
- Neprihvatljivo je da građani na Kosovu i Metohiji uključujući i institucije ostanu bez telefona, tako da deca, stari i bolesni ne mogu da kontaktiraju hitne službe i da na vreme dobiju adekvatnu pomoć - navodi se u pismu upućenom generalnom sekretaru Međunarodne telekomunikacione unije Amadunu Tureu.

Preispitati kooperativnost Srba

Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković izjavio je da Srbi treba da preispitaju odluku o ustupanju svoje imovine kosovskim operaterima mobilne telefonije.
- Svi građani na severu Kosova koji su bili krajnje kooperativni i koji su ustupili svoje kuće i imanja za postavljanje mobilne telefonije koju kontrolišu Albanci, treba da preispitaju svoju odluku - rekao je Nedeljković je na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici.
Nedeljkovićev poziv usledio je nakon što su prošle sedmice predstavnici regulatorne agencije za telekomunikacije Kosova uz pomoć kosovske policije nasilno uklonili predajnike srpskih operatera mobilne telefonije u većem delu pokrajine.

Signal Telekoma ponovo u Štrpcu

BEOGRAD - Opština Štrpce na jugu Kosova juče je ponovo pokrivena signalom mobilne telefonije Telekoma, rečeno je agenciji Beta u toj opštini.
Predsednik opštine koja radi u sistemu Vlade Srbije Zvonko Mihajlović rekao je Beti da je signal mobilne telefonije ponovo pušten sinoć oko 21.30 sati, ali nije mogao da precizira kako je srpskom operateru omogućen rad u tom delu Kosova. Srbi u Štrpcu juče su održali protestni skup zbog isključenja mobilnih operatera iz Srbije.
Branislav Nikolić, predsednik opštine Štrpce, koja radi u sistemu vlade Kosova, potvrdio je da u toj opštini ponovo radi Telekomov signal. Ipak, ni on nije naveo kako su uspostavljene veze, ali je dodao da je o tom problemu juče razgovarao s predstavnicima Kfora. Kosovske vlasti su u petak i subotu onesposobile predajnike mobilnih operatera iz Srbije tvrdeći da nemaju licencu za rad na Kosovu, pa je bez signala te telefonije ostalo oko 100.000 korisnika u centralnom i južnom delu Pokrajine.

Kako prenosi KiM radio, mobilna telefonija srpskih operatera trenutno radi samo na severu Pokrajine. Nekoliko hiljada učesnika protesta u Gračanici i Štrpcu zatražilo je od međunarodne zajednice da obezbedi vraćanje mreže srpskih operatera. Najavljeno je da će se protesti održavati sve dok se problem sa telefonima ne reši.

Portparol UNMIK Rasel Giki izjavio je Tanjugu da je šef misije UN na Kosovu Lamberto Zanijer zabrinut zbog modaliteta koji su korišćeni prilikom uklanjanja predajnika srpskih operatera mobilne telefonije na Kosovu.

Giki je dodao da je Zanijer zabrinut i zbog napada na predajnike legalnih operatera mobilne telefonije, minulog vikenda na severu Kosova. Portparol UNMIK je kazao da Zanijer pažljivo nadgleda situaciju u vezi sa telefonijom na Kosovu, dodajući da je za očekivati da o ovom problemu izvesti Savet bezbednosti UN sredinom maja.
Giki je istakao da je u ovoj fazi najvažnije to da se sve strane angažuju konstruktivno, kako bi našli rešenje koje neće škoditi zajednicama.

Iz UNMIK-a je u nekoliko navrata traženo od operatera koji nemaju dozvole da apliciraju za njih, ali oni to nikada nisu uradili, rekao je Giki, dodajući da je problem telefonije na Kosovu na mnogo načina zakonsko pitanje.

Upitan da li misli da je suzbijanje signala srpskih mobilnih operatera na Kosovu kršenje ljudskih prava, portparol UNMIK-a je odgovorio da se na to može gledati kao na politički, humanitarni, komercijalni, čak i bezbednosti aspekt.

Prepoznajemo da regulatorna agencija za telekomunikacije to vidi kao komercijalno pitanje, dok ono što čujemo od zajednice u vezi uklonjenja predajnika da oni to vide drugačije - kroz humanitarnu prizmu, kazao je portparol UNMIK-a.