utorak 27. oktobar 2009.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Na mukama zbog Radovana

POČETAK SUĐENJA BIVŠEM PREDSEDNIKU RS U HAŠKOM TRIBUNALU ODLOŽEN ZA DANAS

Na mukama zbog Radovana

Predsedavajući sudija O Gon Kvon juče je prekinuo zasedanje jer se Karadžić, kako je i najavio, nije pojavio u sudnici. Bivši lider bosanskih Srba naglasio je da nema nameru da bojkotuje suđenje i da će obavestiti sud kada bude spreman da mu se priključi

BEOGRAD - Početak suđenja Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu, koje je trebalo da počne juče, odložen je za danas jer se bivši predsednik Republike Srpske nije pojavio u sudnici.
- Zahtevaćemo od Karadžića da bude prisutan - rekao je predsedavajući sudija O Gon Kvon pre nego što je prekinuo zasedanje na kojem je tužilaštvo trebalo da podnese optužnicu.

Karadžićevo pismo

- Ja neću da bojkotujem suđenje, ali ako nisam spreman, to uopš°te neće biti suđenje. Siguran sam da može da se nađe pravično reš°enje. Ne odričem se svojih prava i braniću ih dok sam živ, ali bih se pristupanjem suđenju a da ni četvrtina materijala nije spremna, odrekao svih svojih prava jednom za svagda. To nijedna razumna i pristojna osoba ne bi uradila ni po koju cenu. Ne verujem da bilo ko od mene očekuje da to uradim. Jedino mi je žao š°to sudsko veće nije steklo bolji uvid u pripremu moje odbrane, jer bi tada veću bilo jasno da sam u pritvoru proveo skoro godinu dana, dobijajući od tužilaštva gomile nevažećeg i haotičnog materijala. Siguran sam u to da niko ništa neće izgubiti i niko neće ni za čime žaliti, ukoliko moje suđenje bude pravično. Sa druge strane, ako odbrana nije pripremljena i vođena kako treba, suđenje ne može biti pravično, a ne može da bude ni ekspeditivno - napisao je Karadžić u pismu koje je juče objavljeno u Tribunalu.


Odlaganje početka suđenja Karadžiću bilo je očekivano s obzirom da je optuženi prošlog četvrtka obavestio sudsko veće da nije dobio dovoljno vremena za pripremu i da se zbog toga neće pojaviti u sudnici. Usledila je prepiska sa sudijama koji su 22. oktobra tražili od Karadžića da preispita svoju odluku, što je on odbio. Veće je zatim upozorilo Karadžića da može protumačiti da se on odrekao prava da prisustvuje procesu, te mu nametnuti branioca ako nastavi da opstruiše proces.
S druge strane, Karadžić je naglasio da nema nameru da bojkotuje suđenje, na šta je ukazao i sudija O Gon Kvon. U Tribunalu žele da proces što pre počne, a Karadžić je u pismu jasno rekao da će obavestiti sud kada bude spreman za suđenje i da će on i njegov tim pravnih savetnika nastojati da to bude što pre.
Konačnu odluku o daljem toku suđenja doneće sudsko veće posle konsultacija sa tužiocima.
- Prema Statutu Tribunala, nijedna opcija nije određena kao obavezna, tako da će sudsko veće na čelu sa sudijom O Gon Kvonom proceniti situaciju, a zatim doneti odgovarajuću odluku - rekla je, reagujući na mogućnost odlaganja suđenja zbog nedolaska optuženog u sudnicu, portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić.
Beogradski advokat Toma Fila, koji ima veliko iskustvo u suđenjima pred Haškim tribunalom, primećuje da se sudije nalaze pred velikim problemom.
- Sud ne može silom da dovede Karadžića u sudnicu, a pitanje je ko će ga zastupati, ako odluče da se suđenje nastavi bez njegovog prisustva, kao što je to slučaj kod Jovice Stanišića. Mogu da mu odrede branioca, što on neće prihvatiti. Moguće je da ubede američkog advokata Pitera Robinsona, koji je njegov pravni savetnik, da prihvati da mu bude branilac po službenoj dužnosti - smatra Fila i odbacuje mogućnost uvođenja u sudnicu „prijatelja suda“, odnosno amikus kurije, što je urađeno u slučaju Slobodana Miloševića.
Nametanje branioca moguće je ukoliko Veće smatra da okrivljeni svojim ponašanjem ometa vođenje sudskog postupka. Tužilaštvo je juče zatražilo od sudskog veća upravo ovakvu odluku.
- Karadžić blokira suđenje time što se nije pojavio u sudnici, zato što proces ne može početi bez njegovog zastupnika - rekla je tužiteljka Hildegard Erc - Reclaf, podsetivši da su i pretresno i apelaciono veće Tribunala odbili Karadžićev zahtev da proces bude odložen.
U Tribunalu, inače, smatraju da je Karadžić imao 15 meseci za pripremu suđenja, međutim, on je konačnu, verziju optužnice dobio tek pre nedelju dana, 19. oktobra. Prva optužnica podignuta je 1995. godine.

Komentari

Mozda je tako bolje jer su pred sudnicom u Hagu napravili cirkus - on je vec osudjen i bez presude, i kriv kako kazu Biserko, Kandic i Vuco. Jos samo da ovim spodobama daju legiju casti pa da zvanicno okitimo lovorikama metafizicko zlo oliceno u ovim kreaturama.