ponedeljak 27. avgust 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Spisak državnih sekretara nije konačan

Spisak državnih sekretara nije konačan

BEOGRAD -  Mesec dana pošto je Skupština Srbije izabrala članove kabineta Ivice Dačića, još nije završeno konstituisanje ministarstava i kancelarija u Nemanjinoj. U 17 resora, već je postavljeno više od 30 državnih sekretara, ali to nije konačan broj.

Još ne zna ni ko će voditi tri kancelarije - za ljudska i manjinska prava, veru i dijasporu. U Vladi najavljuju da će na nekoj od narednih sednica izabrati rukovodioce tih sektora.

Vladajuće stranke ispunile su predizborno obećanje da neće biti feudalizacije ministarstava, pa su u resorima partijski kadrovi promešali karte.

Međutim, drugo obećanje da će prepoloviti broj državnih sekretara, u odnosu na vladu Mirka Cvetkovića, koja ih je imala 52, izgleda da je već palo u vodu.

Generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović kaže da nije siguran da se taj broj može prepoloviti.

"Ne verujem da ćemo biti po broju državnih sekretara, koliko ih je u jednom trenutku bilo, oko 70, biće manje, ali tačan broj još se ne zna, ministarstva predlažu jednog ili više sekretara, za sada se ide na minimum da bi sistem funkcionisao", objašnjava Odalović.

Za sada je Dačićeva vlada na osam sednica imenovala 35 državnih sekretara. I tu nije stavljena tačka. U Ministarstvu finansija i ekonomije već je pet sekretara.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i ekonomije Vlajko Senić kaže da je to ministarstvo ogromno, da ima veliki broj sektora, uprava i da niko nije postavljen na neko mesto samo da bi bio funkcioner.

"Svi radimo svakodnevno, to je naša obaveza, i mislim da je posao ogroman, videćete već u septembru, ogroman broj zakona, rebalans budžeta, priprema budžeta za 2013. godinu", kaže Senić.

I za broj članova u kabinetu Ministarstva pravde i državne uprave, iz kancelarije Nikole Selakovića imaju opravdanje.

Ivana Radosavljević iz Ministarstva pravde i državne uprave kaže da će ministar imati osam pomoćnika ministra, što je, kako kaže, minimalan broj u odnosu na obim poslova i nadležnosti koje će Ministarstvo pravde i državne uprave imati.

"Po novom zakonu o ministarstvima došlo je do spajanja ministarstva pravde i državne uprave i ovaj broj jeste optimalan, ali i minimalan za funkcionisanje ovog ministarstva", kaže Radosavljevićeva.

U srpskoj vladi, bez pomoćnika i državnih sekretara još su samo ministar policije i ministarka omladine i sporta, ali ne znači da će tako i ostati. Kako je RTS-u potvrđeno u Nemanjinoj, pojačanje u svojim resorima u narednim nedeljama dobiće i Ivica Dačić i Alisa Marić.