subota 27. avgust 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > "Oluja" uspela zbog povlačenja Srba, a ne hrvatskog junaštva!

"Oluja" uspela zbog povlačenja Srba, a ne hrvatskog junaštva!

ZAGREB - Amerikanci su 1995. godine bili uvereni da je Hrvatska vojska u "Oluji" bila uspešna zato što su se Srbi povukli, a ne zbog svog vojnog junaštva, zaključuje se iz poverljivog izveštaja koji je Ambasada SAD u Zagrebu poslala u Vašington i čija je sadržina objavljena na sajtu Vikiliks.

U depeši koju je ambasada 30. avgusta 1995. godine poslala Stejt departmentu iznesena su zapažanja dvojice holandskih oficira - Furanda i Balfura, preneo je danas hrvatski dnevnik Jutarnji list.

"Odluka o povlačenju bila je glavni ključ hrvatske pobede", ponovio je nekoliko puta Balfur, koji je za neke od jedinica hrvatske vojske izjavio da su izgledale kao grupa razbojnika. Američki senatori Vorner i Keri razgovarali su u to vreme u Kninu sa holandskim oficirima, ali i posmatračima i predstavnicima UN za ljudska prava i hrvatskim generalom Ivanom Čermakom.

Jedan kanadski posmatrač je rekao da je video jednog hrvatskog vojnika koji je pozirao sa starijim Srbinom kao trofejom iz lova. Taj Srbin je kasnije pronađen u obližnjem polju s metkom u glavi, piše u američkoj depeši.

Vikiliks je u četvrtak objavio oko hiljadu poverljivih diplomatskih depeša koje je američka ambasada u Zagrebu od 1991. do 2011. godine slala Vašingtonu. Iz onoga što je objavljeno vidi se da su Amerikanci posao obavili vrlo detaljno, piše Jutarnji list.

Izjave hrvatskih zvaničnika prenesene su vrlo precizno i opširno, a obuhvaćeni su gotovo svi događaji, pa i oni manje značajni.

Amerikanci su izveštavali o sukobu Hrvatske i Slovenije, analizirali pobedu Ive Josipovića na predsedničkim izborima, taktiku premijerke Jadranke Kosor, za koju je navedeno da "sasvim sigurno kalkuliše, ali je iskrena u borbi protiv korupcije".

U depeši o poseti predsednika Srbije Borisa Tadića Hrvatskoj, poslatom 30. juna 2006. godine, ocenjeno je da je sastanak s hrvatskim državnim vrhom protekao u "veoma pozitivnoj atmosferi".
"Jedan od savetnika predsednika (Hrvatske Stjepana) Mesića kazao je 28. juna da je poseta bila 'potpuni uspeh' i veliki korak u bilateralnim odnosima", piše u dokumentu.

Komentari

bas tako...ne zbog hrvatskog junastva vec zbog srpskog kukavicluka...