ponedeljak 27. jul 2009.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Srbi (ne) moraju u vojsku

PREDSTAVNICI VLADE NAJAVLJUJU DONOŠENJE ZAKONA O AMNESTIJI I VOJNOJ OBAVEZI

Srbi (ne) moraju u vojsku

Ministar za dijasporu Srđan Srećković i državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen nemaju jedinstven stav o Predlogu zakona o amnestiji za građane Srbije koji nisu regulisali vojnu obavezu

BEOGRAD - Ministar za dijasporu Srđan Srećković najavio je za jesen donošenje zakona kojim će od krivičnog gonjenja biti amnestirani svi građani Srbije sa navršenih 30 i više godina, koji nisu na zakonom predviđen način, odlagali izvršenje vojne obaveze. Prema njegovim rečima, odredbe Zakona o amnestiji obuhvatiće podjednako sve vojne obveznike u zemlji i inostranstvu. Srećković za Glas javnosti kaže da to podrazumeva povlačenje krivičnih prijava i obustavu sudskih postupaka protiv svih koji nisu regulisali vojnu obavezu.

Krstić: Ništa od profesionalizacije

General Ninoslav Krstić, direktor Foruma za bezbednost i demokratiju, kaže da se svaka amnestija loše odražava na odziv regruta za služenje vojnog roka.
- Na taj način se u neravnopravan položaj stavljaju oni koji su služili ili će tek ići u vojsku. Zašto bismo nekoga amnestirali, osim ako nije reč o sportistima. I te njihove priče o profesionalizaciji vojske do 2011. godine su neistinite. Naša vojska neće biti profesionalna u narednih 10 do 15 godina. Oni ne znaju koliko košta jedan profesionalan vojnik. Profesionalac košta pet puta više od običnog vojnika. Neka im daju, kao onim profesionalcima na Kosovu, platu od sedam hiljada evra, plus osiguranje u skoro istom iznosu, pa nek vide kad ćemo imati profesionalnu vojsku - upozorava Krstić.


- Zakon o vojnoj obavezi koji će na jesen biti sinhronizovano usvojen sa zakonom o amnestiji, predviđa da svi vojni obveznici koji su napunili 30 godina, automatski prelaze u rezervni sastav. Time omogućujemo da najmanje 40 hiljada mladih ljudi iz dijaspore reši svoj status. Ovo je znak dobre volje države Srbije i jasan znak da se nabolje menja odnos prema dijaspori, odnosno da želimo da gradimo mnogo jače političke, ekonomske i kulturne veze s našim mladim ljudima koji žive širom sveta. Otkupa vojnog roka neće biti jer to nije u skladu sa Ustavom, a reforma i prilagođavanje sistema odbrane zapadnim standardima je pri samom kraju, pa je izvesno da ćemo početkom 2011. imati modernu i potpuno profesionalizovanu vojsku - optimističan je Srećković.
S druge strane, državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen kaže da se zakonom o amnestiji mladići koji nisu odslužili vojsku, jer su živeli u inostranstvu, samo oslobađaju krivične odgovornosti, ali ne i služenja vojnog roka.
- Tim zakonom ničim nije ugroženo služenje vojnog roka. Znači niko neće moći da kaže ne mogu da se vratim u Srbiju jer će me uhapsiti granična policija zato što nisam bio u vojsci. Ti momci nisu služili vojni rok jer nisu mogli zato što su živeli u inostranstvu. To se podjednako odnosi na osobe mlađe i starije od 30 godina. Konačno rešenje vidim u profesionalizaciji vojske Srbije. Ministarstvo pravde je predlagač ovog zakona jer taj zakon spada u našu nadležnost. Osnovni tekst je gotov i očekujemo da se u oktobru nađe u skupštinskoj proceduri - nagoveštava Homen.

Komentari

Kako se sve to odrazava na one koji imaju dvojno drzavljanstvo, ziveli 15-tak godina u inostranstvu, zavrsili fakultete, zaposlili se u dobrim firmama, zaduzili se za kucu...? Dolazak na odsluzenje vojnog roka bi automatski znacio gubitak tog posla, gubitak sredstava oko zapocete kupovine kuce...verovatno sa malim izgledima da se nadje novi posao... S druge strane, nasi kazu da svi moraju u vojsku, inace... Mnogi ce sa gorcinom u dusi da izaberu kidanje veze sa maticom, i prelazak u ilegalu negde u inostranstvu. Sa motivom 'sto dalje to bolje'. Pa ce neko sutra reci, zasto nasa dijaspora, ili sta je to vec, nece da ulaze sredstva? Znam da ce mnogi reci da ih je 'bas briga', neki ce mozda objasniti sta ih je sve zabolelo, medjutim...