ponedeljak 27. jun 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Kosovo, Vojvodina i Raška su Srbija

Kosovo, Vojvodina i Raška su Srbija

BEOGRAD - Predsednik Demokratske stranke Srbije (DS S) Vojislav Koštunica kritikovao je  aktuelnu vlast da je zaustavila razvoj zemlje i ocenio da je posebno pogrešna i nerealna njena politika prema Evropskoj uniji.

"Treba ispuniti šest ciljeva koji bi omogućili razvoj Srbije, a prvi i najpreči je razvoj zemlje i podizanje privrede, što je preduslov vođenja državotvorne politike zaštite nacionalnih ineteresa", rekao je Koštunica na sednici Glavnog odbora D S S-a.

Drugi cilj je ponovno uspostavljanje nacionalnog jedinstva da se mora dosledno poštovati Ustav, rekao je Koštunica i dodao da to znači i "jasan društveni konsenzus da su Kosovo i Metohija, Vojvodina i Raška sastavni i neotuđivi deo Srbije".

Treći je uspostavljanje nacionalnog jedinstva da Srbija u saradnji sa Rusijom, EU, SAD, Kinom i drugim važnim državama treba da sarađuje na ravnopravnim osnovama, obostranom interesu i principu čistog računa, rekao je Koštunica.

Četvrti cilj je da zemlja ostane vojno neutralna, peti još jače povezivanje Srbije i Republike Srpske sagalsno Dejtonskom sporazmu i šesti opšti cilj je da se zaustavi izumiranje Srbije, poručio je Koštunica.

Lider D S S-a je istakao da na izborima koji se približavaju prava tema nije i ne treba da bude EU, "jer se do kraja ove decenije neće ni postavljati pitanje stvarnog ulaska Srbije u Uniju".

Prema njegovim rečima, "obostrani interes i čist račun" je jedina ispravna formula za odnose Srbije sa EU.

"Kosovo pripada nama, jer je naše, EU pripada ono što je njeno. Ispada da je Kosovo važnije EU nego sadašnjoj vlasti u Srbiji. Više je stalo Briselu da nam uzme Kosovo nego sadašnjoj vlasti da ga brani", kazao je Koštunica.

Koštunica je istakao da Srbija treba da se ponaša kao svaka evropska država i jasno saopšti Briselu da do sada nikada nijedna zemlja u Evropi nije trgovala svojom teritorijom, i da tako to ne može da radi ni Srbija.

Govoreći dalje o Kosovu i Metohiji, lider D S S je podvukao da svaka ideja i svako rešenje i dogovor mora biti saglasan Ustavu Srbije.

"Ustav Srbije je čvrsta brana i garant da je za državu Srbiju KiM sastavni deo naše zemlje. Sve dok je na snazi Ustav, svaki sporazum koji je potpisan protivno Ustavu vredi malo ili nimalo i ne moze imati budućnost", naveo je Koštunica.

Prema njegovim rečima, sledeći izbori biće važni za budućnost zemlje i na njima će se birati put kojim Srbija treba da ide".

On je ocenio da "idolopoklonički odnos prema EU" treba zameniti umerenom, trezvenom i realnom politikom vođenja računa o srpskim ekonomskim, državnim i nacionalnim interesima.

"Danas je Republika Srpska u mnogočemu primer matici Srbiji kako treba svaki ideološki i inferioran odnos prema velikim zapadnim centrima moći zameniti politikom odbrane srpskih nacionalnih interesa", kazao je Koštunica.

"Ono što danas ne ume i ne može Srbija, pokazuje se da može i ume Republika Srpska", naveo je Koštunica.

Komentari

Jedini pravi politicar koji je uradio dosta za Srbiju i dalje radi uz to je vratio sav dug MMF a ovi sad odmah uzimaju kredite jos se hvale.