sreda 27. april 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Kantrimen: Dijalog Beograda i Prištine spor proces

Kantrimen: Dijalog Beograda i Prištine spor proces

BEOGRAD - Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Tomas Kantrimen izjavio je da je dijalog Beograda i Prištine spor proces, koji će kao rezultat imati manje sporazume, uz nadu da će se tako doći do većih i važnijih dogovora.
"Cilj dijaloga Beograda i Prištine nije bio da reši sve teške probleme na samo jednom sastanku", rekao je Kantrimen u intervjuu Radiju Slobodna Evropa.

On je dodao da su i Priština i Beograd i Brisel očekivali da će to biti spor proces, koji će kao rezultat imati manje sporazume, uz nadu da će se tako doći do većih i važnijih dogovora.
"Pitanje podele ili razmene teritorija nije i neće biti na stolu u dijalogu. Ovo je bilo jasno obema stranama pre početka dijaloga. Postoji jedan broj praktičnih pitanja na severu Kosova oko kojih treba razgovarati i oko kojih može biti napretka", smatra američki diplomata.
Kantrimen je izrazio zabrinutost zbog toga što stanovnici severnog Kosova, a posebno kosovski Srbi, nisu uvek bili tretirani kako treba, ni od strane Beograda, ni od Prištine, ali ni od Brisela ili Vašingtona.

Prema njegovim rečima, bilo bi dobro kada bi Kosovo moglo da ostvari svoj suverenitet i članstvo u međunarodnim organizacijama, bez pomoći SAD, EU i uopšte međunarodne zajednice, ali to nije realnost.

Pun suverenitet, priznanja, učlanjenje u međunarodne organizacije i ekonomski napredak, može se postići uz saradnju sa Evropskom unijom, a to uključuje fleksibilno učešće u dijalogu, naveo je Kantrimen.
On je istakao je da je EU budućnost Kosova i da SAD žele da vide pozitivne odnose između EU i Kosova.
"SAD se neće udaljiti. Mi ćemo zadržati našu snažnu podršku Kosovu kao modernoj evropskoj zemlji 21. veka, ali činjenica je da je EU Kosovu ponudila mnogo više pomoći nego SAD, a to će biti tako i u budućnosti", zaključio je Kantrimen.