utorak 27. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Fratini danas u Beogradu

Fratini danas u Beogradu

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini dolazi danas u dvodnevnu posetu Srbiji, u toku koje će razgovarati s najvišim srpskim zvaničnicima. Kako je najavljeno iz italijanske ambasade, Fratini će se sastati s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, potpredsednikom vlade za evropske integracije Božidarom Đelićem i ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem.

Glavne teme razgovora biće evropske integracije Srbije i regionalna saradnja uoči predstojećeg Samita u Sarajevu, koji će se održati 2. juna.

Pre Fratinija u Beogradu su boravili i turski i španski ministri spoljnih poslova, Ahmet Davutoglu i Migel Anhel Moratinos, u nastojanju da se pronađe način da se obezbedi učšće svih iz regiona na konferenciji u Sarajevu.

Moratinos, čija zemlja predsedava do 1. jula EU i koja je organizator ove konferencije, izrazio je očekivanje da će konferencija postići potpuni uspeh, dok je šef srpske diplomatije ponovio stav Srbije da privremene institucije Prištine treba da budu zastupljene na regionalnim skupovima, ali samo u skladu s međunarodnim pravom i rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

U komentaru za francuski Mond sredinom aprila, Fratini je, zajedno sa šefom francuske diplomatije Bernarom Kušnerom, ponovio podršku integraciji zemalja Balkana u EU. Oni su istakli da svaka zemlja treba da bude tretirana u skladu sa zaslugama, ali da sve imaju poziv da uđu u EU.

Kada je reč o Srbiji i Kosovu, dvojica ministara su iznela stav da i Beograd i Priština imaju evropsku budućnost, ali da "treba da nađu načina da koegzistiraju". Fratini je prethodno boravio u Srbiji juna prošle godine.