utorak 27. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > DSS: U Istanbulu se pregovara o Kosovu

DSS: U Istanbulu se pregovara o Kosovu

Pravi razlog posete je dogovor u vezi sa rešavanjem učešća Kosova i Metohije na regionalnim konferencijama, tvrdi portparol DSS Petar Petković

EOGRAD - Portparol DSS Petar Petković tvrdi da je prava pozadina istanbulskih pregovora dogovaranje učešća Kosova na regionalnim konferencijama.
Govoreći o trilateralnom sastanku predsednika Srbije i Turske i predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine, Borisa Tadića, Abdulaha Gula i Harisa Silajdžića u Istanbulu, Petković je ocenio da deklaracija koja je tada usvojena sadrži uopštena načela.

- Pravi razlog posete je dogovor u vezi sa rešavanjem učešća Kosova i Metohije na regionalnim konferencijama, što predstavlja nastavak razgovora ministara spoljnih poslova Srbije i Turske koji su nedavno održani u Beogradu - tvrdi portparol DSS.

On upitao u kom svojstvu je Boris Tadić potpisao Deklaraciju ako za to nije imao ovlašćenje Vlade Srbije i napomenuo da je sastanak u Istanbulu "još jedna potvrda nepromišljene politike predsednika Srbije, koji, prema njegovim rečima, spoljnu politiku vodi na pogrešan način, nemajući u vidu interese Srbije".

- Ako vlada nije dala ovlašćenje, onda je on prekršio svoja ovlašćenja - smatra Petković. On je ocenio da je privremena vlast u Prištini izvršila vandalski čin, kada je onesposobila antene srpskih operatera fiksne i mobilne telefonije na KiM i napomenuo da je time ugroženo jedno od osnovnih civilizacijskih prava ljudi - pravo na komunikaciju.

- Taj čin predstavlja nastavak pritisaka na Srbe da se isele sa prostora Kosova i Metohije, ili da priznaju lažnu državu Kosovo - ocenio je portparol DSS, napomenuvši da treba preduzeti konkretne korake, postaviti to pitanje pred UN i pozvati šefa UNMIK-a kako bi se život Srba na Kosovu vratio u normalu.

Prema njegovim rečima, prekid mogućnosti komuniciranja Srba na Kosovu, dan pred potpisivanje deklaracije u Istanbulu, predstavlja jasan pokazatelj da "prištinske vlasti nemaju nameru da odustanu od svojih namera".

Govoreći o rezultatima vanrednih lokalnih izbora u Aranđelovcu, Petković je rekao da je DSS osvojila 6,7 odsto glasova, odnosno tri odbornička mesta.
- Osvojili smo 400 glasova manje nego na prethodnim izborima, ali zadovoljni smo ako se uzme u obzir da je vladajuća koalicija koristila i sredstva iz budžeta kako bi ostvarila rezultate", dodao je Petković.

Komentari

Vec duze vreme razmisljam kako bi srbija mogla da ustedi velike pare ako bi ukinula sve instirucije sistema jer kako izgleda to i nije potrebno kad imamo predsednika drzave koji radi sta hoce i ne brine ko ce sta da mu kaze. Naprimer on bi trebao da otpusti sve narodne poslanke iz njegove partije i da on sam glasa jer oni i rade samo ono sto im on naredi. Sta ce nam ministarstvo vanjskih poslova kad predsednik vodi politiku, sta ce nam vlada kad i njima komanduje sta da rade. On svakom loncu mora da bude poklopac. On je poceo da preti politickim strankama da preko svojih ministara SNS prikazuju kao hitlerovu. On sve one koji su dali potpis za smenu vlade smatra narodnim neprijateljima, za sve koji ne misle kao on narodnim izdajnicima. On isto kao i Joza izmislja untrasnjeg neprijatelaj ali se zato ne stidi vanjskih prijatelja koji mu oduzimaju 15% teritorije. Ne mogu da shvatim ljude koji njegovoj partiji daje glasove, nesto sa njima nije u redu, izgleda da su svioi vec pri izmaku snaga od gladi pa ih moze da kupi sa kilo soli, kilo brasna i kilo zejtina. Nekima je dovoljan samo upaljac jer ga planiraju upotrebiti kad se budu spaljivali.