nedelja 27. mart 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Tadić razgovarao sa Eštonovom u Briselu

Tadić razgovarao sa Eštonovom u Briselu

BRISEL - Predsednik Srbije Boris Tadić sastao se u Briselu sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton u okviru serije susreta sa zvaničnicima EU na marginama trodnevnog Briselskog foruma.

Tadić i Eštonova su razgovarali o naporima koje Srbija čini da bi dobila status kandidata u EU i započela dijalog o članstvu, kao i o dijalogu Beograd - Priština, čija je druga runda zakazana za ponedeljak u Briselu.

Tadić je razgovore s najvišim zvaničnicima EU započeo u petak uveče, susretom sa predsednikom Saveta Unije Hermanom van Rompejom, a u toku dana zakazani su i sastanci sa predsednikom Evropskog parlamenta Jiržijem Buzekom i evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

U nedelju, Tadić će učestvovati na panelu "Približavanje Balkana Evropskoj uniji", na kojem će o evrointegraciji regiona govoriti i premijer Crne Gore Igor Lukšić i predstavnici EU.

Briselski forum organizuje nevladina organizacija Maršalov fond, održava se šesti put i ove godine okupiće 450 učesnika iz domena političkog, privrednog, akademskog i medijskog života. Osim predsednika Srbije, među najavljenim učesnicima su najviši zvaničnici EU - Herman van Rompej, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, predsednik EP Jirži Buzek, komesar za proširenje Štefan File i drugi, a očekuju se i najviši funkcioneri SAD, Svetske trgovinske organizacije, Svetske banke, brojnih predsednika i premijera.

Direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivo Vejvoda ocenio je uoči Foruma da je učešće predsednika Tadića veoma važno, jer je Forum jedinstvena prilika da se čuje glas i sve ono što se zbiva u Srbiji i u regionu.
"Biće to takođe prilika da se čuje i poruka Srbije da se proces proširenja Evropske unije mora nastaviti i da pojedinačne zemlje Unije ne smeju da zanemare ovaj region, niti smeju da dozvole da popusti pažnja i podrška daljoj stabilizaciji mira u regionu", rekao je Vejvoda pred početak skupa.

Predsednik Tadić sastao se i s predsednikom Evropskog parlamenta Jiržijem Buzekom u okviru Briselskog foruma.