sreda 26. maj 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Milošević i Tuđman nudili muslimane jedan drugome

Milošević i Tuđman nudili muslimane jedan drugome

HAG - Tužilaštvo Haškog tribunala obelodanilo je nove izvode iz ratnih beležaka generala Ratka Mladića iz kojih proizilazi da su bosanski Srbi i Hrvati, uz pomoć vlasti u Beogradu i Zagrebu, delovali zajedno da bi muslimane prisilili na podelu BiH.

Tadašnji predsednici SR Jugoslavije Slobodan Milošević i Hrvatske Franjo Tuđman "nudili" su bosanske muslimane jedan drugome, a nijedan ih nije hteo, proističe iz Mladićevih beležaka.

U beleškama sa sastanka sa Miloševićem, 8. jula 1993. u Beogradu, Mladić citira predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića:

"Pomoći Hrvatima da bi se prisilili muslimani za podelu Bosne". U istom zapisu, Mladić navodi i Miloševićeve reči: "Muslimanima nuditi prihvatljive opcije... a na ratištu im ruinirati pozicije. Ne bih ja išao na presecanje muslimana na dve autonomije. Mi smo ih sve nudili Hrvatima, a Tuđman je rekao: Uzmite ih vi". Milošević je, istovremeno, rekao da "rat mora što pre da se završi" i da "ne bi trebalo davati preveliku podršku Hrvatima da se ne bi ustalili u centralnoj Bosni", piše u Mladićevoj radnoj beležnici.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i šef Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić, razgovaralo se i o prebacivanju fabrika oružja i municije iz BiH u SR Jugoslaviju, snabdevanju VRS i plaćanju njenih starešina iz SRJ i "proizvođenju novih oficira" u vojnim školama u SRJ. U danas objavljenim Mladićevim zapisima opisuju se i pregovori vojnih i političkih lidera bosanskih muslimana i Hrvata na štetu muslimana, koji su vođeni u Pečuju u Mađarskoj i Njivicama u Crnoj Gori 1992-94. Na sastanku u Pečuju, 5. oktora 1992, sa "delegacijom Hrvatske", Mladić zapisuje reči Slobodana Praljka koga naziva "zamenikom ministra odbrane Hrvatske", da je hrvatski cilj "Banovina iz 1939, ako to ne - nastavljamo rat". "Treba razmeniti stanovništvo, iseliti Hrvate iz Vojvodine", rekao je, po Mladićevim beleškama, Praljak tokom razgovora u kojem je postignut dogovor o primirju Hrvata i Srba u BiH.

Tri nedelje kasnije, isti sagovornici sastali su se u Njivicama, a Praljak ocenjuje: "Na dobrom smo putu da prisilimo Aliju (Izetbegovića lidera bosanskih Muslimana) da deli Bosnu." "Mi ćemo što logistički, što prisilom naterati Aliju da sedne za sto s Bobanom (Matom, liderom bosanskih Hrvata) i Karadžićem", rekao je Praljak, po Mladićevim beleškama, dodajući da je "Tuđman pristao na razgovor s Karadžićem, Ćosićem (Dobricom, tada predsednikom SRJ) i Bobanom" Praljak je rekao i: "Hrvatska neće odstupiti od svog interesa, nećemo preterano zaoštravati sa Srbijom. Interes nam je da Muslimani dobiju svoj kanton, da bi se imali gde odseliti".

Mladić u beleškama detljano opisuje i međusobne isporuke oružja i municije između VRS i Hrvatskog veća obrane u BiH 1993, kao i davanje vatrene podrške za novac, o čemu je razgovarao na Jahorini 1993. godine sa komandantom HVO Milivojem Petkovićem. Praljak i Petković optuženi su pred Tribunalom, zajedno sa drugim liderima bosanskih Hrvata, za zločine nad Muslimanima 1993-94. Tužilaštvo namerava da Mladićeve beleške uvede u dokaze protiv njih i danas ih je objavilo. Ranije je saopšteno da je oko 3.500 stranica Mladićevih belešaka iz 18 radnih beležnica, vođenih između 1991. i 1996, zaplenjeno prilikom pretresa stana njegove supruge Bosiljke u Beogradu, krajem februara.

Komentari

Sta reci, sve se znalo davno i vec u toku rata ali jeste dobro da se i ozvanici. Steta za Srbe i Hrvate iz Bosne jer digli su ruke na svoju drzavu i sad im i nije preostalo mnogo opcija nego ili zivjeti cijeli zivot pognute glave ili trbuhom za kruhom.

Cuj ovo "Tuzilastvo iz Haga obelodanilo", i to bas iz tog Mladicevog dnevnika koje su kao fora dobili pre nekoliko dana. Kakve su ovo gluposti. Do sada su hiljadu puta pretresali Mladicev stan i nista nisu nasi, a odjednom nasao se dnevnik.
Pa cim sam ja o tom "dnevniku" procitao na BBCu pre nekoliko dana, jas sam znao da opet nesto kuvaju, zajedno sa petokolasima u Srbiji.

Dakle ovi nasi na vlasti su kompletni idioti !
Jel' ste culi da su Hrvati objavili ratne beleznice njihovih generala Gotovine, Norca i ostalih?
Jel' ste culi da su muslimani objavili ratne beleznice njihovih generala?
Jel' ste culi da su Siptari objavili ratne beleznice njihovih generala?
Kakve budale!

znaci da ce Mladic ipak svima da presudi

Raspad bivse Jugoslavije je samo posledica nesloge nekoliko ljudi i borbe za vlast. Ako se uzme u obzir da su ova trojica bili neki kandidati, onda se moze razumeti zastoje doslo do opsteg sukoba. Secam se da je 1990 Izetbegovic bio poceo da se izjasnjava kao Srbin, da bi kasnije promenio orijentaciju i priblizio se Hrvatima.Tudjman glumeci neku finocu, ispitivao je mogucnosti kako da on dodje na vlast, a Milosevic je kao neki buldog poceo da ujeda na sve straneda bi se on docepao vlasti.Rezultat je poznat a jedino je Milosevic izvukao deblji kraj jer nije znao da radi na pametan nacin.
Da je sve bilo po malo dogovoreno, pokazuju i neki dokumenti. Sljivancanin preko poljskog telefona poziva Milu Dudaka Jastreba da mu dodje na kafu, u Novembru 1991 Hrvati traze od JNA da im ova ustupi tesko naoruzanje kod Vukovara, sto ova cini, sve dok se nije u potpunosti umesala i medjunarodna zajednica. Bilo je cak i momenata da Srbi i Hrvati traze da se "stranci ne mesaju u stvari drzave". Znaci, ostavite nas da se bratski dobro izmlatimo. Samo sto je narod najvise stradao zbog ovih majmuna.

Pazi majku mu. Nadjose Mladicev dnevnik. Ovo smrdi na NVO i domace izdajnike na vlasti.