ponedeljak 26. mart 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > DSS: Izbori na Kosovu kao i 2008.

DSS: Izbori na Kosovu kao i 2008.

BEOGRAD - DSS smatra da lokalni izbori na Kosovu i Metohiji treba da se održe i tvrdi da se oni mogu organizovati na isti način kao prethodni 2008. godine.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić rekao je na konferenciji za novinare da Vlada Srbije ima pravnu i političku obavezu da održi lokalne izbore i u opštinama na Kosovu i po Ustavu i prema zakonima.

On tvrdi da lokalni izbori i sada mogu da se održe na isti način na koji su održani u pokrajini 2008. godine, kao i vanredni u nekoliko opština tokom 2009. i 2010. godine.

"Republička izborna komisija ne mora da obavlja poslove oko sprovođenja lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, jer su te opštine konstituisane i one mogu same da organizuju izbore, da izaberu biračke odbore, da štampaju izborni materijal", rekao je Samardžić.

On smatra da ni sa pravnog stanovišta ne postoje problemi da se lokalni izbori na KiM održe.

"Vlada se suočava sa problemom kako sada da održi izbore, jer će navodno prekršiti Rezoluciju 1244, ali tu Rezoluciju već je 2007. godine prekršio sam šef UNMIK-a Joakim Riker uredbama kada se pozvao na Ahtisarijev plan prilikom sproveđenja izbora Prištine na Kosovu. To znači da Srbija nema nikakve obaveze, jer je to evidentno bilo kršenje Rezolucije 1244", rekao je Samardžić.

Potpredsednik DSS takođe tvrdi da će, ukoliko lokalnih izbori na KiM ne budu održani, Vlada Srbije biti krivac za ukidanje srpskih opština i institucija u pokrajini.