petak 26. februar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu protiv Pelevića

Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu protiv Pelevića

BEOGRAD - Tužilaštvo za ratne zločine Srbije odbacilo je krivičnu prijavu koju je protiv funkcionera Srpske napredne stranke (SNS) Borislava Pelevića podneo tim za odbranu Vojislava Šešelja pred Haškim tribunalom.

Tužilaštvo je utvrdilo da ne postoji osnovana sumnja da je Pelević izvršio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Zvorniku 1992. godine, niti da je odgovoran za zločine Srpske dobrovoljačke garde (SDG) na teritoriji Bijeljine i Hrvatske navedene u krivičnoj prijavi.

- Utvrđeno je da ne postoji osnovana sumnja da je u vreme izvršenja prijavljenih krivičnih dela Borislav Pelević, kao pripadnik SDG, učestvovao u njima i boravio u mestima Aljmas, Sodolovci, Koprivna, Sarvas, Lužac, Ernestinovo, Laslovo i Erdut, u Bijeljini i u Zvorniku - navodi Tužilaštvo za ratne zločine.

U izjavi pripadnicima Službe za otkrivanje ratnih zločina MUP-a Srbije, Pelević je naveo da nije mogao da učestvuje u eventualnim ratnim zločinima 1991. i 1992. godine, ističući da je pripadnik SDG postao februara 1992. godine, da je od tada pa do kraja aprila bio na obuci u Erdutu.

Pelević je, kako se navodi u saopštenju tužilaštva, rekao i da je posle obuke, u činu narednika, upućen u manastir Krka kod Kistanja sa zadatkom da štiti manastir na liniji razgraničenja srpskih i hrvatskih snaga, a da je zamenik komandanta SDG postao 1995. godine.

Tužilaštvo je, u postupku provere navoda, pribavilo i fotografije koje su predočavane zaštićenom svedoku koji je saslušan na suđenju lideru radikala Vojislavu Šešelju i uverilo se da se Pelević ne nalazi ni na jednoj od njih.
Takođe, kako se dodaje, netačne su tvrdnje iz krivične prijave prema kojima je zastićena svedokinja, navodno, na tim fotografijama prepoznala Pelevića.