ponedeljak 26. januar 2009.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Srbija na putu za EU

JEREMIĆ DANAS U BRISELU SA MINISTARSKOM TROJKOM EU

Srbija na putu za EU

BEOGRAD - Pred ministarski sastanak sa evropskom „trojkom“ u Briselu, gde planira da, već u prvoj polovini 2010, tokom španskog predsedavanja, započne pregovore o članstvu u Evropskoj uniji, šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić najavljuje i razgovore sa Holandijom u cilju deblokade evropskog puta Srbije.
Jeremić u intervjuu za FoNet najavljuje da današnjim sastankom sa „trojkom“ Evropske unije počinje godina strateškog iskoraka Srbije i celog regiona zapadnog Balkana u pravcu evropskih integracija i punopravnog članstva u EU.
- U Briselu bi trebalo da ustanovimo šta je agenda, šta ćemo i kojim tempom, koliko i kada zajednički da radimo kada je reč o ostvarenju naših planova ka punopravnom članstvu u EU - objasnio je Jeremić ističući da Prelazni sporazum još nije stupio na snagu, već da je za to potreban konsenzus svih zemalja članica.
Stoga i najavljuje da su pred Srbijom tri važna predsedavanja EU, češko, švedsko i špansko, pa i da će se, na marginama zasedanja, verovatno sastati i sa ministrom spoljnih poslova Holandije, jedine države članice EU koja ne prihvata aktiviranje Prelaznog sporazuma između Srbije i EU. Holandski uslov je, podsećamo, da prethodno budu uhapšeni Ratko Mladić i Goran Hadžić.
Na sastanku u Briselu, Jeremić očekuje i razgovor o stanju na Kosmetu, naročito posle najnovijih eksplozija bombi u Kosovskoj Mitrovici i u svetlu početnog delovanja i uhodavanja misije Euleks.
Jeremić je protekle nedelje posetio Francusku, Švedsku, Sloveniju i Italiju, gde je sa tamošnjim zvaničnicima razgovarao o ubrzavanju evropskih integracija Srbije, a povodom osnivanja Bezbednosnih snaga Kosova, najavljuje da će sledeće nedelje otputovati u NJujork na sastanak sa generalnim sekretarom UN Ban Đi-munom. Jeremić će se u Briselu sastati sa šefom češke diplomatije Karelom Švarcenbergom, komesarom za proširenje Oljem Renom i visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom.

Komentari

Pa ja Srbija na putu u Evropsku uniju a Siptari napadaju punom parom.Super!

"Srbi se danas dele na one koji sanjaju evropski san i one koji su budni".

"Palestinac" alal ti vera .Bas tako je kako si napisao.Tesko ovima koji sanjaju ako im se san ispuni dobice sok zivota svog.Ne kazu Englezi zadzabe "Pazi sta zelish , moze ti se zelja ispuniti".

Ja koliko vidim mi vec 9 godina samo stojimo na putu, a neznam sta oni na vlasti sanjaju.

ma kuda srbija da ude u EU pogledajte samo koliko godina je Turska u Nato a nema njoj tako brzo mesta u EU

EU ce samo uz pomoc obecanja ulazka da nas vuce za nos a kad sve ostvari ima da nas ohladi kao krompir