ponedeljak 26. januar 2009.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Politika - ukratko...

Politika - ukratko...

Krivična prijava protiv Silajdžića
BANJALUKA - Hrvatska NVO Kroacija libertas podnela je krivičnu prijavu protiv člana Predsedništva BiH Harisa Silajdžića zbog ratnog zločina.
Ta organizacija je saopštila da je došla do materijalnih dokaza i izjava svedoka o učešću Silajdžića u osnivanju koncentracionih logora u BiH, kroz koje su prošle hiljade nebošnjačkih civila i žrtava rata. Navedeno da je on, u svojstvu visokog zvaničnika u vladi tadašnje Republike BiH, potpisao naredbu o osnivanju logora za nebošnjake.
U tim logorima je tzv. Armija BiH „skupljala isključivo civile s namerom da budu radna snaga, predmet zlostavljanja, razmene i kao živi štit u namerama da zadrže ili osvoje neko područje. Kako se navodi, zna se za postojanje najmanje 200 takvih koncentracionih logora.

Kosovo nije uslov za članstvo
BRISEL - Opšti je stav vlada i institucija EU da treba sve napore uložiti za pospešenje procesa pridruživanja Srbije - smatraju diplomatski izvori evropske dvadesetsedmorice u Briselu čije je mišljenje zatražila agencija Beta.
Iako su se u poslednje vreme u EU čula mišljenja da „pitanje sređivanja odnosa Srbije i Kosova treba ostaviti za kasnije“, današnji susret šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića s ministarskom „trojkom“ EU može biti prava prilika da pitanje Kosova ne može biti uslov za ulazak Srbije u članstvo EU.
Solana, a slično se čulo i u nekim drugim evropskim krugovima, nedavno su na pitanje da li, u bilo kakvom vidu priznavanje „realnosti na Kosovu“, za Srbiju može biti novi politički uslov za članstvo u EU, odgovorili da „pitanje Kosova treba ostaviti za kasnije“.

Neophodna kontrola
KOSOVSKA MITROVICA - Poslanik SPS u Skupštini Srbije Dragan Radenković izjavio je da je Odbor za Kosovo i MetohijuiM pre više od godinu dana uputio zvanični zahtev resornom ministarstvu, i ministarstvima zdravlja, prosvete i rada da obave kontrolu trošenja novca koji se iz budžeta Srbije upućuje na Kosmet, ali da o tome ni danas ne postoje podaci.
- Država mora jasno da definiše ciljeve i strategiju na Kosovu, ako joj je cilj da zadržimo Srbe ovde. Dosadašnja praksa bila je da najveći deo novca namenjenog Kosmetu završava na severu, čime se stvara slika da je Srbija samo do Ibra. Pa, samo u Kosovskom Pomoravlju živi oko 40.000 Srba - podsetio je Radenković.

Danas o međunarodnim delegacijama
BEOGRAD - Skupština Srbije trebalo bi danas da počne novu vanrednu sednicu na kojoj poslanici planiraju da izaberu stalne delegacije u međunarodnim parlamentarnim institucijama.
Na dnevnom redu vanrednog zasedanja, sazvanog na zahtev 168 poslanika, nalazi se i razrešenje i imenovanje članova i zamenika Republičke izborne komisije, na predlog poslanice Nade Kolundžije. Sledi izjašnjavanje i o predlogu poslaničke grupe G17 plus za izmenu sastava pojedini skupštinskih odbora.
Pošto delegacije još nisu izabrane, Srbija neće imati predstavnike na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.
Poslanici SRS protive se predlogu da članovi delegacije budu predstavnici poslaničkog kluba Napred Srbijo Tomislava Nikolića. U predlogu za članove međunarodnih delegacija zastupljeni su predstavnici svih poslaničkih grupa, uključujući i naprednjake.
Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić - Dejanović očekuje da će parlament na utvrditi sastav stalnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim institucijama. Ona je već predložila članove delegacija, ali navodno ima problema oko usvajanja liste, jer sve poslaničke grupe nisu saglasne sa njihovim sastavom.
- Pokušaćemo da se delegacije izaberu većinski, jer već kasnimo i Srbija zbog toga neće imati predstavnike na predstojećem zasedanju parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu - istakla je predsednica parlamenta.

Obe zemlje isti status
PODGORICA - Crna Gora i Srbija pitanje dvojnog državljanstva treba da reše tako što će državljani obe zemlje imati specijalni status, izjavio je predsednik crnogorske Narodne stranke Predrag Popović.
- Treba biti rigorozan kada je u pitanju biračko pravo i sticanje tog prava, dakle rezidencijalni uslov, jer se time otklanja glavna smetnja zbog koje se vlast u Crnoj Gori u odnosu na to pitanje ponaša tako restriktivno. Zato pitanje državljanstva između Srbije i Crne Gore treba tretirati drugačije nego sa ostalim državama bivše Jugoslavije - izjavio je Popović.

NS protiv statuta
VALJEVO - Nova Srbija će se svim legalnim sredstvima boriti da statut Vojvodine ne bude prihvaćen u parlamentu Srbije, izjavila je potpredsednica ove stranke i narodni poslanik Dubravka Filipovska.
- Takvim statutom Vojvodina bi dobila elemente državnosti, a to Srbiji nije potrebno, kao što joj nije potrebno ni da se Vojvodina „svađa“ sa Šumadijom i drugim srbijanskim krajevima - istakla je ona.

Tači gubi Kosovo
PRIŠTINA - Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj izjavio je juče da vlada koju predvodi Hašim Tači „svakim danom gubi Kosovo“, kritikujući vladu i zbog mešanja u izbor pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga.
Haradinaj je danas u Mitrovici, na sastanku sa simpatizerima stranke, kazao da mu je žao zbog bezbednosnog stanja na Kosovu, a posebno u Mitrovici, preneli su prištinski mediji.
„Naša politika je totalno propala u oblasti bezbednosti, reda i zakona. Ali, u vladi koja će imati plan, ministra inostranih poslova kao što je Veton Suroi, ministra za tranziciju kao što je Bljerim Šalja, nećemo imati konfuziju kakvu imamo danas“, rekao je Haradinaj.
On je ubeđen da će opšti izbori biti održani ove godine i najavio formiranje nove vlade koja će se „za razliku od Tačijeve, prostirati do Leposavića“.