petak 25. decembar 2009.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Ustavni sud odlučuje o sudbini Statuta

KOALICIJA DSS-NS PREDALA ZAHTEV ZA OCENU USTAVNOSTI NAJVIŠEG PRAVNOG AKTA VOJVODINE

Ustavni sud odlučuje o sudbini Statuta

BEOGRAD - Predstavnici koalicije DSS-NS predali su juče Ustavnom sudu Srbije predlog za ocenu ustavnosti Statuta i Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine. Zahtev, koji je potpisalo 25 poslanika narodnjačke koalicije u republičkom parlamentu, predali su lider NS Velimir Ilić i šef poslaničke grupe i potpredsednik DSS Miloš Aligrudić.

- Oba akta su nezakonita i neustavna, jer doprinose neravnopravnosti građana Srbije i otvaraju mogućnost separatizma. Ustavnom sudu predali smo predlog za ocenu zakonitosti Statuta zato što je taj akt u suprotnosti s više od 30 republičkih zakona. Prema tim aktima, Srbi nisu konstitutivni narod na delu teritorije države, a deo države može da stupa u međunarodne odnose. Zato oni ne mogu da opstanu u normalnom pravnom poretku - naglasio je Aligrudić. Upitan da li je to pritisak na sud, on je odgovorio da se ne može govoriti o pritisku kad se javno ističu uverenja zasnovana na pravnim činjenicama.

Slično misli i Velimir Ilić, koji je istakao da je ocena ustavnosti Statuta i Zakona o utvrđivanju nadležnosti veliki test za Ustavni sud.
- Videćemo da li je Ustavni sud stranački ili štiti Ustav. Ako je sud koji brani Ustav, nema ništa sporno da te akte proglasi neustavnim - zaključio je Ilić.