petak 25. jun 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Koštunica: Ulazak u EU ne treba da bude osnovni cilj

Koštunica: Ulazak u EU ne treba da bude osnovni cilj

Srbija će morati da pronađe alternativu jer Evropska unija, zbog svojih problema, dalje širenje novim članicama stavlja na sporedan ili slepi kolosek", navodi lider DSS

BEOGRAD - Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je kao pogrešnu državnu politiku Srbije da je osnovni cilj ulazak u EU i pozvao na promenu te politike i traženje alternative.

"Uskoro se navršavaju dve godine od kako je uspostavljena pogrešna politika sadašnje vlasti da EU nema alternativu. Srbija će morati da pronađe alternativu jer Evropska unija, zbog svojih problema, dalje širenje novim članicama stavlja na sporedan ili slepi kolosek", navodi Koštunica.

Lider DSS je izjavio da je potrebno da se ustanovi "nova nacionalna politika koja za svoj cilj ima samu Srbiju i njen unutrašnji razvoj na najboljim evropskim vrednostima i standardima koji su u interesu naše zemlje". Prema njegovim rečima, taj cilj ne isključuje u budućnosti ni da "celovita Srbija, ako to bude realno, pristupi EU".

- Nova nacionalna politika treba da insistira na otvorenom dijalogu sa EU kako bi se gradili međusobno korisni odnosi zasnovani na odgovarajućim sporazumima. Ako na vreme ne prilagodimo politiku realnim ciljevima i realnim međunarodnim tokovima, dugoročno će štetu za nastavak ove političke obmane plaćati Srbija i svi naši građani - naveo je Koštunica.
Prema rečima predsednika DSS, postoji suštinska i nepremostiva suprotstavljenost Ustava Srbije, koji definiše da je Kosovo neotuđivi deo Srbije i odluke 22 države članice EU da, kako se navodi, protivzakonito priznaju Kosovo. "Zato su i sve priče da su Kosovo i EU odvojena pitanja najobičnija propaganda", naveo je lider DSS.