petak 25. maj 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Simić: Stranke što pre da prevaziđu kalkulacije

Simić: Stranke što pre da prevaziđu kalkulacije

BEOGRAD - Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić izjavio je jutros da stranke treba da prevaziđu partijske kalkulacije i omoguće da se što pre formira nova vlada, jer bi odugovlačenje moglo izazvati negativne posledice po kurs dinara i privredu zemlje.

"Jako je važno da što pre dobijemo vladu. Ne dolazi u obzir da se čeka septembar kao krajnji rok, jer evro može tada preći i 120 dinara. Ako se taj proces oduži izgubila bi se i kontrola nad privrednim i monetarnim tokovima, što se ne sme dozvoliti, jer se ni politika u takvim okolnostima ne može voditi racionalno", ukazao je Simić gostujući na Radio-televiziji Srbije.

On je naglasio da je zato važno da stranke prevaziđu partijske kalkulacije i da se vlada formira što pre.

Simić je naveo da činjenica da je izaslanik šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, Miroslav Lajčak, juče boravio u Beogradu pokazuje interes Brisela za zbivanja u Srbiji i želju da se formira vlada, zbog čega su se čule i poruke ohrabrenja.

"Brisel najviše u ovom trenutku brinu privredna kretanja i sunovrat dinara koji Srbiju može dovesti blizu Grčke, od čega se EU diže kosa na glavi", objašnjava Simić.

Profesor FPN je napomenuo da je pred budućom vladom i predsednikom, osim ekonomskih problema, i nastavak dijaloga sa Prištinom i sagledavanje svega onoga što se izdešavalo na Kosovu tokom trajanja izbora u Srbiji, poput otvaranja kancelarije Prištine u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Govoreći o daljem putu zemlje ka EU, Simić je rekao da je Srbija izgubila dosta vremena zbog izbora i da je još rano govoriti kada može očekivati datum pregovora, ali da treba dati šansu novoizabranom predsedniku i novoj vladi.

Simić je ukazao i da sama EU ima probleme, pa i neku vrstu svoje kohabitacije između socijaliste Fransoa Olanda i konzervativca Angele Merkele, koji moraju da nađu rešenje za pad evra i ekonomske probleme u Uniji.