petak 25. maj 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Parlament do 9. juna, vlada do 5. septembra

Parlament do 9. juna, vlada do 5. septembra

BEOGRAD - Srbija bi najkasnije do 9. juna trebalo da dobije novi parlament, novu republičku vladu najkasnije do 5. septembra, dok je novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio da će tražiti da bude inaugurisan najkasnije do sledećeg petka, 1. juna.

Nikolić je juče posle Glavnog odbora SNS, na kojem je podneo ostavku na mesto lidera stranke, najavio da će na sastanku u ponedeljak sa predsednicom aktuelnog saziva republičkog parlamenta Slavicom Đukić-Dejanović tražiti da konstitutivnu sednicu novog saziva zakaže za sledeću sedmicu, kako bi najkasnije do petka mogao da položi zakletvu.

Mandat novoizabranom predsedniku države počeće od momenta polaganja zakletve pred poslanicima Skupštine Srbije.

Republička izborna komisija je juče saopštila konačne rezultate predsedničkih izbora, što će, sa objavljivanjem u "Službenom glasniku", Nikoliću omogućiti da položi zakletvu i time otpočne petogodišnji mandat.

Zakletvu može da položi i pred još aktulenim sazivom republičkog parlamenta, kome mandat ističe tek pošto bude potvrđen mandat dve trećine poslanika u novom sazivu.

Kada je reč o novom sazivu skupštine, budući poslanici u klupe moraju da sednu najkasnije do 9. juna, pošto je rok za konstituisanje parlamenta 30 dana od proglašenja konačnih rezultata.

RIK je konačne rezultate parlamentarnih izbora proglasio 10. maja.

Budući parlament činiće 46 stranaka i organizacija - 73 poslanika imaće koalicija "Pokrenimo Srbiju", 67 koalicija "Izbor za bolji život", 44 koalicija SPS-PUPS-JS, 21 D S S, 19 "Preokret", 16 URS, pet Savez vojvođanskih Mađara, dva stranke Sulejmana Ugljanina i po jednog poslanika liste "Sve zajedno", Koalicija Albanaca Preševska doline i stranka "Nijedan od ponuđenih odgovora".

Prvu sednicu novog saziva parlamenta treba da sazove predsednik starog i na njoj će biti potvrđeni mandati novim poslanicima.

Skupština je konstitusana potvrđivanjem mandata dve trećine poslanika, čime i formalno prestaje mandat starom sazivu.

Kako propisuje Ustav Srbije, parlament nakasnije 90 dana od dana konstituisanja mora da izabere vladu. U suprotnom će biti raspušten i biće održani novi izbori.

Mandatara nove vlade predlaže predsednik Republike, pošto sasluša mišljenja predstavnika izabranih izbornih lista, a kandidat za predsednika vlade predlaže program i sastav buduće vlade.

Vlada je izglasana ako za njen izbor glasa većina od ukupnog broja poslanika, a njen mandat počinje da teče od momenta polaganja zakletve.

Vojvođanska skupština biće konstituisana u roku od 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora, koje Pokrajinska izborna komisija proglašava 72 sata od zatvaranja birališta.

I prva sednica Skupštine Vojvodine, kao što je slučaj i sa republičkom, mora da se održi najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata, a na njoj se konstituiše novi saziv potvrđivanjem mandata poslanicima.

Kako stoji u Statutu Vojvodine, novi predsednik skupštine predlaže kandidata za predsednika pokrajinske vlade, pošto sasluša mišljenje predstavnika poslaničkih grupa, a taj kandidat iznosi program i predlaže sastav vlade, koji skupština treba da izabere.

Prema Zakonu o lokalnim izborima, konstitutivnu sednicu skupštine lokalnih samouprava, pa i Beograda i Novog Sada, saziva predsednik skupštine iz prethodnog saziva u roku od 15 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora.

U Poslovniku grada Beograda piše da tu sednicu saziva predsednik starog saziva, s tim da se skupština konstituiše u naredna dva meseca.

Rok za zakazivanje sednice počinje da teče od 22. maja, kada su objavljeni konačni rezultati.

Danom proglašenja mandata novim odbornicima prestaje da važe mandati starim, a lokalni parlamenti smatraju se konstituisanim izborom predsednika Skupštine i sekretara.

Budući gradonačelnici Beograda i Novog Sada biće izabrani iz reda odbornika, na predlog predsednika Skupštine grada, a mandat im je četiri godine.