sreda 25. maj 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Štafeta za nekadašnji Dan mladosti

Štafeta za nekadašnji Dan mladosti

BEOGRAD - Hrvatsko-slovenačka "Štafeta bratstva i jedinstva" sutra treba da stigne u Beograd povodom nekadašnjeg praznika Dana mladosti, 25. maja, koji je slavljen u čast rođendana bivšeg predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Štafetu koja je 17. maja krenula iz Umaga poštovaoci Josipa Broza Tita dočekaće ispred Muzeja 25. maj.

U Beogradu će sutra biti predstavljna knjiga "S Titom po svetu" Predraga Lalevića, koji je 16 godina kao član lekarske ekipe brinuo o Titovom zdravlju. Udruženje za negovanje tradicija dobrovoljnog omladinskog rada "Pavle Korčagin" sutra će u restoranu tog udruženja organizovati proslavu Dana mladosti, a program će početi unošenjem štafete. Performans umetnice Marte Jovanović, koji će podsetiti publiku kako se u nekadašnjoj Jugoslaviji obeležavao Dan mladosti, biće izveden sutra ujutru na platou ispred Muzeja istorije Jugoslavije. U SFRJ rođendan Josipa Broza Tita proslavljan je kao Dan mladosti.

Tog dana na stadionu JNA, gde je održavan slet, Titu je uručivana štafeta mladosti koja je simbolizovala poštovanje i ljubav mladih prema njemu. Komunistički lider iz perioda Kraljevine Jugoslavije, potom vođa partizanskog pokreta i posleratni doživotni predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito rođen je maja 1892. godine u Kumrovcu, u Hrvatskoj. Umro je 4. maja 1980. godine u Ljubljani i po sopstvenoj želji sahranjen je u Kući cveća po sopstvenoj želji. Na njegovu sahranu je došlo 700.000 ljudi, 209 državnih delegacija iz 128 zemalja sveta i to je bio najposećeniji pogreb nekog državnika u 20. veku. Poslednju poštu Titu, koji je bio i jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, tada je odao 31 šef države, 22 premijera, četiri kralja, šest prinčeva, 11 predsednika skupština.