nedelja 25. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Sutra protest u Gračanici

Sutra protest u Gračanici

GRAČANICA - U Gračanici je za sutra zakazan protest kosovskih Srba, sa koga će oni zatražiti od predstavnika međunarodne zajednice da reše problem koji je nastao nakon nasilnog isključenja signala srpskih operatera mobilne telefonije u većem delu pokrajine.

Načelnik Kosovskog okruga Goran Arsić izjavio je  da će sa protesta biti upućena i jasna poruka vlastima u Prištini da Srbi neće prihvatiti ucene vezano za mobilnu telefoniju.

 - Uskraćujući signal srpskih mobilnih operatera Srbima širom Kosova i Metohije, zvanična Priština pokušava da srpsku zajednicu u pokrajini još više izoluje i nasilno integriše u sistem samoproglašene države Kosovo - rekao je on.

Arsić je ocenio da su dešavanja minulih dana na Kosovu i Metohiji "uvod za kasnije pritiske", kojima će kosovske vlasti pokušati da u svoj sistem integrišu školski i zdravstveni sistem, ali i druge institucije naše države u pokrajini.

Predstavnici Regulatorne agencije za telekomunikacije Kosova, uz pomoć Kosovske policijske službe, u prethodna dva dana nasilno su isključili signale srpskih mobilnih operatera na centralnom Kosovu, u Kosovskom Pomoravlju, Metohiji i Sirinićkoj Župi.

Tako je u pokrajini oštećeno više od 20 baznih stanica preduzeća "Telekom Srbija" i "Telenora", a mobilni operateri neometano funkcionišu samo na severu Kosova, koje je nastanjeno većinskim srpskim stanovništvom.

Zbog toga je bez telefonskog signala ostalo oko 100.000 Srba u Kosovskom Pomoravlju i enklavama južno od Ibra.