nedelja 25. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Radmanović "ruši" Istanbulsku deklaraciju

OŠTRA REAKCIJA SRPSKOG ČLANA PREDSEDNIŠTVA BIH NA SASTANAK U ISTANBULU

Radmanović "ruši" Istanbulsku deklaraciju

Predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić prekršio Ustav BiH, tvrdi Radmanović

 BANJALUKA -  Srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je danas da Istanbulska deklaracija neće doprineti stabilnosti Bosne i Hercegovine niti dobrosusedskim odnosima sa Srbijom. Radmanović tvrdi da je potpisivanjem Istanbulske deklaracije predsedavajući Predsedništvu BiH Haris Silajdžić prekršio Ustav BiH, jer je deklaraciju potpisao bez saglasnosti ostala dva člana Predsedništva BiH.

- Predsedavajući Predsedništvu BiH Haris Silajdžić je zajedno sa svojim ministrom inostranih poslova Svenom Alkalajem bio u nezvaničnoj poseti Istanbulu i zato nije mogao prihvatiti nikakav dokument u ime BiH - rekao je srpski član Predsedništva BiH.

Sastanak u Istanbulu - prekretnica

SARAJEVO - Štampa u BiH danas piše da je jučerašnji susret predsednika Srbije Borisa Tadića, predsednika Turske Abdulaha Gula i predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića u Istanbulu označio " novi početak u odnosima tri zemlje koje imaju zajedničke interese".

"Dnevni avaz"  navodi da su se Tadić, Gul i Silajdžić dogovorili da će nastaviti da rade na izgradnji mira, prosperiteta i stabilnosti na Balkanu, te da je integracija u EU zajednički cilj sve tri zemlje.

U Istanbulu je postignut dogovor da u naredne dve godine budu održani trilateralni sastanci u sve tri zemlje, a Tadić je predložio da naredni sastanak bude održan u Beogradu.

Sarajevsko "Oslobođenje" ocenjuje da je sastanak tri predsednika "prekretnica u odnosima na Balkanu".

- Tri predsednika potpisala su Deklaraciju, u kojoj je naglašen značaj procesa pomirenja i spremnost da se preduzmu svi neophodni koraci, kako bi se osigurao regionalni mir, stabilnost i prosperitet - navodi list i skreće pažnju da je u dokumentu istaknut značaj prekogranične saradnje u oblasti prometa i energije.

Radmanović je poručio da će odbiti Istanbulsku deklaraciju ako se o njoj bude raspravljalo u Predsedništvu BiH, dodajući da je za potpisivanje ove deklaracije Silajdžiću bila potrebna odluka Predsedništva BiH.
Podsetimo, predsednici Srbije i Turske, Boris Tadić i Abdulah Gul, i predsedavajući Predsedništvu BiH Haris Silajdžić potpisali su juče u Istanbulu deklaraciju, kojom su potvrdili zajedničko opredeljenje da će raditi na izgradnji mira, stabilnosti i prosperiteta na Balkanu.
Navodeći da Istanbulska deklaracija predviđa zvaničnu posetu članova Predsedništva BiH Beogradu, Radmanović je kazao da se ta poseta desila prošle godine, bez obzira što u noj nisu učestvovali bošnjački i hrvatski članovi Predsedništva BiH.

- BiH ove godine nije usvojila plan poseta Predsedništva BiH, ni plan poseta Bosni i Hercegovini i neće usvojiti predlog odluke da se ide u Beograd. U normalnim međudržavnim odnosima za očekivati je da predsednik Srbije vrati posetu i da sada dođe u zvaničnu posetu BiH - naglasio je Radmanović.
Komentarišući sadržaj Istanbulske deklaracije, Radmanović je kazao da je u njoj sporno i to što se podržavaju stavovi Saveta za implementaciju mira (PIK) i istakao da "Srbija ne bi trebalo ni da daje ocenu o tome, jer ne učestvuje u radu PIK-a".

- Sama deklaracija sadrži niz stvari koje su nepotrebne i ne znamo šta uopšte znače - rekao je srpski član Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, opasno je kada predsednici susednih zemalja u svojim izjavama o BiH ne pominju dvoentitetsku strukturu ove zemlje, što ukazuje da "imaju neke dileme oko Dejtonskog sporazuma".

Radmanović je naveo da je u tom kontekstu bila i nedavna poseta hrvatskog predsednika Ive Josipovića BiH, koji je posetio mesta na kojima su počinjeni zločini nad bošnjačkim i hrvatskim narodom, ali ne i srpska stratišta, "čime je podržao Vašingtonski sporazum, a ne Dejtonski sporazum".

 

 

Komentari

Evo åta je tadic stvarno rekao.

"„Све што је ле­ги­тим­на од­лу­ка ин­сти­ту­ци­ја БиХ, пред­став­ни­ка сва три на­ро­да, ап­со­лут­но је при­хва­тљи­во за Ср­би­ју. Ти­ме ма­ни­фе­сту­је­мо прин­ци­пи­је­лан став да се Ср­би­ја, као до­бар су­сед БиХ, не ме­ша у уну­тра­шње ства­ри су­сед­не, при­ја­тељ­ске зе­мље и по­др­жа­ва БиХ у свим ле­ги­тим­ним од­лу­ка­ма и ин­те­гра­тив­ним про­це­си­ма, с ве­ром да ће­мо оства­ри­ва­ти за­јед­нич­ки ин­те­рес на кра­ју пу­та у ЕУ”, ре­као је Та­дић. Он је под­се­тио да је Ср­би­ја, на осно­ву де­кла­ра­ци­је пар­ла­мен­та, вој­но не­у­трал­на и да ће тај ста­тус за­др­жа­ти у бу­дућ­но­сти."

Pa eto tako to radi "veliki"srbin Tadic.On bi da da se ogradi od Slobe a eto zeli da kao i Slobo komanduje svim srbima sveta.Ipak on nema podrske u RS i to cemo videti na sledecim izborima u oktobru.

Ja bih promenio naslov teksta u "Tadic rusi Republiku Srpsku".

Kad cemo shvatitiJEDNOM da koga SRPSKOG politicara podrzava ZAPAD da su isti propast za svekoliki SRPSKI NAROD I SRPSRVO(D O D I K, T A D I C, pok. D J I N D J I C...) Tadic se skita po Hrvatskoj,BiH, Turskoj i potpisuje razne deklaracije a neide na SRPSKO KOSOVO,ne napravi referendum za povratak naroda,vlast i vojske na SRPSKU ZEMLJU ,referendum za IZBORE ove godine i da SRBI iz Republike Srpske ucestuju na tim izborima!!!! Daj Boze da nebudem u pravu ali ce zvanicna vlast prije da prizna nezavisnost Kosova nego zvanicne vlasti u BiH a on propovijeda nedjeljive BiH koja je suverena samo u vremenu od JEDNE MINUTE dok je zvanicnik UN procitao priznavanje ,,nezavisne" BiH.