nedelja 25. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Nevladine organizacije traže otkrivanje počinilaca zločina u Varivodama

Nevladine organizacije traže otkrivanje počinilaca zločina u Varivodama

ZAGREB - Nekoliko nevladinih udruženja iz Hrvatske zatražilo je danas od nadležnih da otkriju i procesuiraju počinioce ratnog zločina nad srpskim civilima u Varivodama kraj Knina, u septembru 1995. godine.

U otvorenom pismu udruženja Documenta, Građanskog odbora za ljudska prava, Homo Pula i Srpskog demokratskog foruma ističe se i da je neophodno kažnjavanje odgovornog za uništavanje spomenika žrtvama zločina u Varivodama.

"Od nadležnih državnih institucija tražimo kažnjavanje počinitelja vandalizma, ali pre svega podsećamo na otkrivanje i procesuiranje počinitelja tog ratnog zločina, pravednu zadovoljštinu rodbine ubijenih kroz moralno i materijalno priznanje njihovih gubitaka i obeležavanje mesta zločina kao spomen-obeležja civilnim žrtvama rata", navodi se u pismu.

Podseća se da je spomen-obeležje u Varivodama 2004. godine podiglo Srpsko nacionalno veće Kistanje u spomen na devetoro starijih meštana tog sela koji su ubijeni 28. septembra 1995. godine.

Za zločin je osumnjičeno šest pripadnika hrvatske policije, ali su oni, posle postupka pred Sudom u Zadru i ponovljenog suđenja na sudu u Šibeniku, oslobođeni krivice, čime je istraga vraćena na početak protiv nepoznatih počinilaca, ukazano je u pismu.

Ova nevladina udruženja navode da ni osam godina posle završenog postupka pred šibenskim sudom nema novih saznanja i progona počinitelja tog zločina.