sreda 24. novembar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Tadić: Ja sam prosrpski predsednik

INTERVJU PREDSEDNIKA SRBIJE ZA TV RUSIJA DANAS

Tadić: Ja sam prosrpski predsednik

Na opasku ruskog novinara da je oduvek snažno promovisao proamerički imidž vlade, a da je, kada je reč o Kosovu, Rusija jedini pravi saveznik Srbije, Tadić je rekao: "Ja sam prosrpski predsednik. Ova vlada će, takođe, uvek biti prosrpska"

BEOGRAD - Jedino putem dijaloga između Beograda i Prištine može se doći do kompromisa i rešenja prihvatljivog za obe strane, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić.

"Smatram da je taj dijalog veoma važan. Dijalog može da donese rešenje. Sukob postoji između Srba i Albanaca, a ne između Srbije i Kosova, jer mi ne priznajemo kosovsku nezavisnost", rekao je Tadić u intervjuu ruskoj TV stanici Rusija danas (Russia Today).

Govoreći o tome šta je prioritet Srbije - Kosovo ili članstvo u EU, Tadić je rekao: "Kada sam prvi put izabran za predsednika Srbije, imao sam na umu dva glavna strateška cilja: da postanemo članica EU i da branimo teritorijalni integritet i suverenitet. Nastaviću sa naporima u tom pravcu."

Na opasku novinara da je oduvek snažno promovisao proamerički imidž vlade, a da se, kada je izbio kosovski problem, ispostavilo da je Rusija o tom pitanju bila jedini pravi saveznik Srbije, Tadić je rekao: "Ja sam prosrpski predsednik. Ova vlada će takođe uvek biti prosrpska... Želimo da imamo najbolje moguće odnose sa SAD, iako se suočavamo sa istinskim izazovom, posebno kada je reč o Kosovu".

Mi, međutim, ne želimo da postanemo članica SAD, već EU, dodao je Tadić.

"Živimo u jugoistočnoj Evropi i nastavićemo u tom pravcu. Ali niko ne može da postavlja čudne i veštačke uslove po pitanju priznavanja Kosova zbog naše namere da postanemo članica EU. I veoma cenim takav pristup zemalja članica EU", rekao je Tadić.

Kada je reč o odnosima sa Rusijom, predsednik Srbije je rekao da će Srbija biti veoma blizak partner Rusije u budućnosti.

Upitan da li i danas, 2010. godine, postoji srpsko-rusko bratstvo, Tadić je odgovorio: "Naravno i to se ne može promeniti", uz napomenu da ima veoma bliske odnose sa ruskim predsednikom i premijerom, Dmitrijem Medvedevom i Vladimirom Putinom.

On je upozorio da problem Kosova nije samo problem između Srba i Albanaca, već problem koji je deo regionalne politike, imajući u vidu mogući presedan koji može izazvati mnogo problema širom sveta.

Da je Kosovo problem u globalnom smislu potvrđuje i to da je jednostrano proglašenu nezavisnost priznalo samo 60 od 191 člana UN, dodao je predsednik Srbije.

Na konstataciju novinara da je prošlo dve godine otkako je Priština proglasila nezavisnost, a da za to vreme nije došlo do destabilizacije regiona i domino efekta, na šta je stalno upozoravano, Tadić je rekao:

"Domino efekat i dalje postoji kao opasnost za sve, ne samo u regionu jugoistočne Evrope, nego svuda. Zbog toga sam istinski zabrinut. Ali ako se uzme u obzir na koji smo način reagovali na unilateralnu odluku o proglašenju nezavisnosti, mislim da smo postupali tako da pokušamo da sprečimo probleme".

- Srbija ima konzistentnu politiku, što znači da smo u potpunosti protiv podele svih država koje su članice UN. To znači da smo protiv i podele država koje postoje u regionu. U tom smislu, u potpunosti podržavamo integritet Bosne i Hercegovine i integritet drugih država. I, u tom smislu, doprinosimo stabilnosti iako smo veoma pogođeni unilateralnim proglašenjem nezavisnosti Kosova - dodao je predsednik Srbije.

Govoreći o zajedničkom životu Srba i Bošnjaka, Tadić je rekao da je to versko pitanje veoma važno i da Bošnjaci žive u jednom delu Srbije već vekovima.

"Oni su prijatelji. Veoma cenim dostignuća muslimanske i bošnjačke kulture u mojoj zemlji i u regionalnoj politici. U tom smislu u potpunosti poštujemo sva prava svih verskih zajednica i nacionalnih manjina, i nastavićemo sa takvom politikom".

Ukazujući da se Evropa suočava sa izazovom - kako da definiše samu sebe u uslovima kad na nju utiče muslimanska kultura, Tadić je upozorio da se treba usredsrediti na ekstremne verske grupe kojih sada ima u svim religijama.

"Kao predsednik Srbije suočavam se sa radikalnim grupama koje insistiraju na hrišćanskom identitetu. Veoma jake i ekstremne verske organizacije postaju problemi svuda na svetu", zaključio je Tadić.

Komentari

Odlepio Tadic, pa on ce jos poceti kao i Djindjic pod stare dane da siri Srpstvo medju Srbima!