sreda 24. novembar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Kosovo najozolovanija teritorija na svetu

Kosovo najozolovanija teritorija na svetu

PRIŠTINA - Žitelji Kosova su peta najveća grupa azilanata u zemljama Evropske unije, a Vlada Kosova nije uspela da sprovede politiku repatrijacije i reintegracije, zbog čega proces vizne liberalizacije nije mnogo odmakao, navodi se u najnovijem izveštaju Evropske inicijative za stabilnost.

U analizi ove organizacije, čije delove prenosi list Koha ditore, navodi se da je ovakav razvoj događaja uticao da "Kosovo ostane najizolovanija teritorija na svetu i da nije čak ni počeo razgovor o liberalizaciji viza".

Istraživački institut Evropske inicijative za stabilnost u redovnom izveštaju za Kosovo je pozvao na uzbunu zbog kretanja građana Kosova van granica i ocenio da Evropska unija minira i sopstvene interese na Kosovu, izolujući njegove žitelje, čineći ih najizolovanijim narodom na svetu.

Izveštaj podseća da žitelji Kosova mogu da putuju bez viza sa svojim pasošima u samo pet zemalja, a da se sa bilo kojim drugim pasošem može putovati u više od pet zemalja bez viza.

Ovaj međunarodni institut je tražio od Evropske unije da što pre počne zvanične pregovore o liberalizaciji viznog režima sa Kosovom i da kosovskim vlastima zvanično preda upustvo.

Inicijativa je pozvala Evropsku uniju da promeni aktuelni stav prema Kosovu jer, po njenom mišljenju, ostavljajući Kosovo van procesa liberalizacije viza ona nanosi štetu svojim interesima na Kosovu.