sreda 24. novembar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > File: Predaja upitnika značajan korak

File: Predaja upitnika značajan korak

BRISEL - Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da predaja upitnika vlastima Srbije, u sredu u Beogradu, predstavlja veliki korak u odnosima Srbije i Evropske unije i veliki korak ka eventualnom članstvu Srbije u Uniji.

Predaja
File u sredu, 24. novembra, predaje upitnik o zahtevu za članstvo Srbije
u Evropskoj uniji i tom prilikom će razgovarati s najvišim
zvaničnicima, saopštila je Delegacija Evropske unije u Srbiji. "Uveren
sam da će pripremanje mišljenja dati dodatni podsticaj procesu evropske
integracije Srbije", rekao je File uoči posete Srbiji. File će predati
Upitnik premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću i potpredsedniku vlade za
evropske integracije Božidaru Đeliću.
Evropski komesar će o procesu evropske integracije Srbije razgovarati
sa, kako je najavljeno, predsednikom Srbije Borisom Tadićem, ministarkom
pravde Snežanom Malović, predsednicom parlamenta Slavicom
Đukić-Dejanović i šefovima poslaničkih klubova u Skupštini. Komesar File
će se sastati i sa članovima Saveta za evropske integracije.
File dolazi u Beograd nakon što je Savet ministara EU 25. oktobra
zatražio od Evropske komisije da izradi mišljenje o spremnosti Srbije da
dobije status kandidata za članstvo u EU. Mišljenje predstavlja procenu
Evropske komisije o ispunjavanju uslova za članstvo, kao i spremnosti
da se uđe u pregovore o članstvu, prenosi Beta.

"Ova poseta Beogradu meni je veoma posebna. Sa sobom ću doneti mnogo pitanja - 2.483, da budem precizan. Ona čine upitnik koji ću predati srpskim vlastima. To možda deluje kao mali korak u istoriji Srbije, ali je to veliki korak u sadašnjim odnosima Srbije i EU i ka eventualnom članstvu Srbije u Uniji. Vaši odgovori na ova pitanja daće nam uvid u spremnost vaše zemlje za otpočinjanje pretpristupnih pregovora sa EU", istakao je File.

Evropski komesar je napomenuo da u ovakvim situacijama obično kaže da s upitnikom počinje posao, ali da to u slučaju naše zemlje ne bi bilo fer: "To ne bi bilo fer, jer mi znamo da ste vi već naporno radili da biste stigli dovde. Upravo je vaš naporan rad ovo omogućio i želim da vam na ovome čestitam", istakao je File. Naravno, dodao je, taj posao se nikada ne završava i vreme koje je pred nama doneće samo više posla, više napora i više reformi.

File je napomenuo da, iako je te reforme neophodno sprovesti da bi se dobilo članstvo u EU, one nisu u interesu Unije, nego samih građana Srbije, jer će one doneti bolje pravosuđe, bolju administraciju, više poslovnih mogućnosti i bolje poslove. "Reforme kod kuće donose vam i napredak u Briselu. Daću vam jedan primer - ukidanje viza za kratka putovanja u EU. Ovo donosi jasnu korist građanima, dok istovremeno označava prisniju saradnju Beograda i Brisela", dodao je on. "I ostale reforme na vašem putu ka Evropi imaće isti pozitivan efekat na život ljudi. Mi ćemo svakako te reforme podržati svojom ekspertizom i svojim fondovima", rekao je File.

Komesar je naglasio da on u Beograd ne dolazi samo da bi doneo više posla za građane i administraciju, nego da donosi i "jasnu poruku nade". "Donosim nadu da će nas napori koje ste već uložili odvesti dalje na našem zajedničkom putu. Nadu da značajni napori koje ćete ulagati u mesecima koji su pred nama na kraju dovesti do punopravnog članstva u EU", rekao je File.