sreda 24. novembar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Episkop Lukijan: Pomozite Srbima da ostanu u Hrvatskoj

Episkop Lukijan: Pomozite Srbima da ostanu u Hrvatskoj

NOVI SAD - Episkop osječko-poljski i baranjski Srpske pravoslavne crkve Lukijan pozvao je matičnu državu i sve ljude dobre volje da podrže, razumeju i pomognu Srbima u Hrvatskoj kako bi nastavili i dalje da žive u toj državi.

Na otvaranju izložbe "Umeće konzervacije", na kojoj su predstavljeni konzervatorsko-restauratorski radovi na ikonama s ikonostasa pravoslavne crkve Svetog Georgija u Boboti kod Dalja u Hrvatskoj, Lukijan se založio da se 300 ikona koje se nalaze u depoima zgrade Patrijaršije u Sremskim Karlovcima vrate u Hrvatsku.

Izložbu je otvorio ministar kulture Srbije Nebojša Bradić, a njenom otvaranju prisustvovali su i istoričari umetnosti i restauratori i konzervatori iz Hrvatske i iz Srbije, koji su radili na tom projektu. Taj ikonostas nastao je u osmoj deceniji 18. veka i stavljen je pod zaštitu države pre više od 20 godina, kada je izrađen i elaborat za njegovu konzervaciju.

Godine 1993. na zahtev episkopa osječko-poljskog i baranjskog Lukijana stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture demontirali su i preneli ikone i dveri sa ikonostasa u Novi Sad radi konzervacije. Bez direktnih kontakata, uprkos svim nepovoljnim okolnostima, konzervatori u Srbiji su od početka radili u skladu sa elaboratom kolega iz Hrvatske, a prvi kontakti su ostvareni pre zvaničnih, upravo na ovom materijalu, navodi se u pratećem materijalu uz izložbu.

Sada konzervatori Hrvatskog restauratorskog zavoda, odseka u Osijeku rade na obnovi konstrukcije, oplate i duboreza ikonostasa i inventara u Boboti, a konzervatori Pokrajinskog zavoda na ikonama u Novom Sadu.

Do sada su konzervirane i vraćene u Bobotu četiri ikone prestone zone, carske i dvoje bočnih dveri, centralna ikona Krunisanja Bogorodice i Krst sa Raspećem, u skladu sa radom mešovite međudržavne komisije za povraćaj kulturnih dobara u Hrvatsku. Do marta 2011. godine biće završeno i vraćeno osam ikona, a radi se na ikonama iznad dveri i ukrasnom duborezu. Izložbu priređuje Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture, povodom početka obeležavanja 60 godina postojanja i rada na zaštiti kulturnog nasleđa. Realizovana je u saradnji sa Galerijom Matice srpske, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije.