sreda 24. novembar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Bramerc: Brže reagujte na dojave o Mladiću

POTRAGA ZA OPTUŽENICIMA I DALJE SPORNA, KAŽE GLAVNI TUŽILAC

Bramerc: Brže reagujte na dojave o Mladiću

BEOGRAD - Potraga za beguncima, najkritičniji aspekt saradnje Beograda sa Tribunalom, ostaje problematična, napisao je glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc u izveštaju koji je podneo Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Bramerc konstatuje da je, u proteklih šest meseci, potraga za Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem nastavljena bez konkretnih rezultata, piše u izveštaju na koji se poziva B92. Potrage moraju da se vode aktivnije, a sveži podaci o beguncima i dojave moraju da se brže proveravaju, dodaje se u izveštaju.

Bramerc je zabeležio i da su službe koje tragaju za beguncima uvažile njegove sugestije iz prethodnog izveštaja kada je predlagao promene u strategiji i metodama potrage za Mladićem i Hadžićem.

Osim javnog zalaganja za hapšenje begunaca, vlasti u Srbiji moraju da mobilišu sve raspoložive snage i da nastave da obezbeđuju punu podršku službama u tom procesu, navodi Bramerc.

U proteklih šest meseci, tužilaštvo je bilo u bliskom kontaktu sa službama odgovornim za hapšenje begunaca, a saradnja je intenzivirana proteklih meseci, što će biti nastavljeno kako bi se osiguralo da tužilaštvo bude upućeno u sve aktivnosti, zaključio je Bramerc.