petak 24. oktobar 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Klinč „Braće po materi“

NA TVRDNJU NAPREDNJAKA DA SU IZLOŽENI „LINČU RADIKALA“

Klinč „Braće po materi“

Tomislav Nikolić: Sve je počelo od nedavne Šešeljeve izjave da sam gotov u svakom pogledu i oni sada ispunjavaju njegove želje. Milan Veselinović (SRS): Kakav linč, samo tražimo svoje „ukradene mandate“. Nenad Konstantinović (ZES): Ovo je borba unutar biračkog tela SRS, koju vode radikali i Nikolić o trošku građana Srbije - u direktnom prenosu

BEOGRAD - SNS saopštila je da se sa skupštinske govornice poziva na linč njenog predsednika Tomislava Nikolića, a on je juče za Glas rekao da je sve počelo od nedavne izjave Vojislava Šešelja u Hagu.

- On je tada rekao da sam gotov u svakom pogledu i ovo što oni sad rade je ispunjavanje njegovih želja. Ne mogu da shvatim da mediji ćute kada neko objavljuje moju adresu, a nisu ćutali kada su objavljivane adrese drugih političara. Tada je to tumačeno kao poziv na linč - kaže Nikolić. Tvrdi da ovako nešto SRS nikada nije radila.
- Ipak nastavljam svojim putem i živim svoj život. Znam da sam na putu da napravim jaku stranku, a oni su na putu da propadnu - kategoričan je Nikolić, koji „nema nameru da se povlači sa mesta predsednika Administrativnog odbora“, uz ponovni poziv protivnicima - da ga smene.

Dojučerašnji Nikolićev kolega Milan Veselinović, poslanik SRS-a, ne misli da su diskusije radikala poziv na linč, jer „traže svoje ukradene mandate“.
- Tražimo da nam se vrate naši mandati, jer, ako je neko formirao vanparlamentarnu stranku, ako nije bio na izborima, onda ne može da ima svoj poslanički klub. To jasno govore i Ustav i Zakon o izboru narodnih poslanika, a i Poslovnik Skupštine - naglašava Veselinović.

MUČNO SLUŠATI

Miroslav Markićević iz NS kaže da nikome nije prijatno da sluša ono što se događa u Skupštini.
- Mučno je slušati kako se svađaju dugogodišnji prijatelji, ali odgovornost je na predsednici Skupštine i vlasti. Kada na radnim telima bude ta tema - NS će se izjasniti - kaže i dodaje da ne bi upotrebio reč linč.

Činjenicu da se pominje adresa stanovanja Nikolića (Bulevar Zorana Đinđića) on tumači kao podsećanje da je sam Nikolić svojevremeno govorio da će se iseliti iz te ulice ako promeni ime.

- Kad su radikali nekome pretili?! Pa, mi smo demokratska stranka, što smo pokazali poštovanjem Ustava i zakona i dokazali u poslednjih devetnaest godina - ističe.
- Nikolićevim poslanicima pripadaju mandati dok se ne pojave ostavke, a radikalima mesto predsednika Administrativnog odbora jer su najveća opoziciona grupa. Ovo predugo traje, a za to je odgovornavladajuća većina - kaže Zoran Ostojić  iz LDP-a i odbija da kaže da li diskusije doživljava kao linč.

Nenad Konstantinović iz ZES-a, potpredsednik Administrativnog odbora, tvrdi da SRS koristi raskol u svojim redovima za raznorazne teme, koje nemaju veze sa Skupštinom, a radi opstrukcije.
- Ovo je borba unutar biračkog tela SRS, koju vode radikali i Nikolić, i to o trošku građana u direktnom prenosu. Što se mandata tiče, ne postoji nikakav zahtev niti Administrativnom odboru niti Skupštini da se bilo kome uskrati mandat. Niko od ovih 250 poslanika nije dao ostavku i dok god ne dođe neka ostavka u Odbor - nemamo o čemu da raspravljamo. To što SRS priča da su joj oteti mandati - apsolutno nije tačno, to nije u skladu sa Ustavom i zakonom - tvrdi on i podseća da su poslanici slobodni da raspolažu svojim mandatima.

Ne očekuje bilo kakvu raspravu u skorije vreme na tu temu, a „predsednika Administrativnog odbora biraju poslanici opozicije“, a SRS nije podnela zahtev za razrešenje Nikolića.
- Oni su to propustili, a ko je član kojeg odbora odlučuje Skupština - kaže i napominje da bi radikali „opstruisali rad parlamenta i da nema mandata.“

Konstantinović i ističe da je druga strana te priče želja SRS-a da ima što više mesta u odborima, što je nemoguće, jer imaju dvadeset mandata manje.

Komentari

Nikolicu fukaro vrati mandate. Ti mandati pripadaju SRS. Sad znam sda si lopuza.