četvrtak 24. jun 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Tadić: Visoko cenimo neutralnost UNESKA

FORUM ŠEFOVA DRŽAVA JUGOISTOČNE EVROPE, POSVEĆENOG KORIDORIMA KULTURE U ISTANBULU

Tadić: Visoko cenimo neutralnost UNESKA

Ediktom cara Konstantina, koji je rođen u srpskom gradu Nišu, uspostavljena je verska tolerancije širom Rimskog carstva i to predstavlja presedan za ceo svet. Dušanov zakonik, kao najnapredniji ustavni dokument srednjeg veka, potvrdio je nadmoć vladavine zakona na većini teritorije našeg regiona - podsetio predsednik Srbije

ISTANBUL - Srbija visoko ceni striktnu statusnu neutralnost Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO), izjavio je u Istanbulu predsednik Srbije Boris Tadić i upozorio da su kosovski Albanci pokušali da politizuju i unište kulturno nasleđe Srba na Kosovu i Metohiji.

Od drevnih vremena, jugoistočna Evropa se može posmatrati kao važna kulturna raskrsnica i mesto susreta civilizacija, sa velikim centrima znanja, umetnosti i ekonomije, istakao je Tadić na Forumu šefova država jugoistočne Evrope, posvećenog koridorima kulture.

Ovakvi programi, koje podržavaju UNESKO i Savet Evrope (SE), imali su svoja dostignuća, ali i padove, ukazao je Tadić, poput jednostrane deklaracije nezavisnosti etničkih Albanaca na Kosovu i Metohiji i njihovih pokušaja da veštački odvoje kulturno nasleđe Srba od ostalog dela države.

U Crnoj Gori početkom jula 

ISTANBUL - Boris Tadić odvojeno je juče u Istanbulu razgovarao sa predsednikom Turske Abdulahom Gulom i premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom. Tadić je razgovarao i sa crnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem. Najavljeno je da će Tadić 6. i 7. jula boraviti u zvaničnoj poseti Crnoj Gori.

"Ovi mostovi su opstali, uprkos tome što su neki u Prištini pokušali da iskoriste srpsko nasleđe na Kosovu kao piona u opasnoj igri kreiranja identiteta. Oni su opstali uprkos činjenici da su stotine naših svetinja izložene riziku, koji su prepoznali i SE i UNESKO. Četiri kulturna dobra Srbije, locirana na Kosovu, nalaze se na spisku ugrožene svetske baštine UNESKO - napomenuo je Tadić.
On je predložio da Srbija sledeće godine bude domaćin ovog Foruma sa temom "Od rimske tolerancije, do evropskog razumevanja". Prema njegovim rečima, inspiracija za Forum može se potražiti u tri istorijske epizode u regionu jugoistočne Evrope.

- Ediktom cara Konstantina, koji je rođen u srpskom gradu Nišu, uspostavljena je verska tolerancije širom Rimskog carstva i to predstavlja presedan za ceo svet. Dušanov zakonik, kao najnapredniji ustavni dokument srednjeg veka, potvrdio je nadmoć vladavine zakona na većini teritorije našeg regiona - podsetio je Tadić i istakao da je njim uspostavljen princip jednakih prava za sve, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

"Brojna dostignuća u 16. veku rezultat su velikog vezira Mehmed Paše Sokolovića, ponosnog sina naših zemalja, jednog od najvećih otomanskih državnika, koji je obnovio Pećku patrijaršiju, učinio je religioznim i obrazovnim centrom. Sledeće godine u Srbiji, predlažemo stvaranje još mnogo ovakvih mostova kroz vreme i jačanje našeg evropskog razumevanja različitosti, za dobrobit budućih generacija", zaključio je predsednik Srbije.