četvrtak 24. jun 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Tadić sa Gulom, Erdoganom i Vujanovićem

Tadić sa Gulom, Erdoganom i Vujanovićem

Tadić sa Gulom, Erdoganom i Vujanovićem
ISTANBUL - Predsednik Srbije danas je na marginama samita šefova država i vlada zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) imao bilateralne susrete sa predsednikom i premijerom Turske Abdulahom Gulom i Redžepom Taipom Erdoganom.

Predsednik Tadić se u Istambalu sastao i sa crnogorskim kolegom Filipom Vujanovićem, koji ga je pozvao u prvu zvaničnu posetu Crnoj Gori 6. i 7. jula.

Gul, Tadić i Vujanović su po završetku samita SEECP održali i zajedničku konferenciju za novinare, budući da je Turska danas Crnoj Gori predala jednogodišnje predsedavanje SEECP, dok će Srbija na čelu te regionalne inicijative biti od juna 2011. godine.

U završnoj deklaraciji koju su na samitu SEECP usvojili šefovi država i vlada regiona ističe se značaj nastavka evropskih i evroatlantskih integrativnih procesa i jačanja saradnje i dobrosusedskih odnosa u regiji.

U deklaraciji se pozdravlja napredak koji su pojedine države regiona načinile u procesu evropskih integracija.
"Istakli smo našu posvećenost evropskim i evroatlantskim perspektivama jugoistočne Evrope, u zavisnosti od aspiracija pojedinih zemalja, jer je to, kako verujemo, najbolji način da se postigne trajni mir i stabilnost kao i socijalno-ekonomski razvoj regiona", navodi se u deklaraciji.

"Istakli smo čvrsto uverenje da naše zajedničko kulturno i istorijsko nasleđe kao i vrednosti i ciljevi koje delimo stvaraju dobar osnov za transformisanje našeg regiona u prostor mira, prijateljstva, stabilnosti i prosperiteta", stoji u deklaraciji.
Naredni samit SEECP biće održan u Crnoj Gori u junu sledeće godine, nakon čega će predsedavanje tom inicijativom preuzeti Srbija.