Glas Javnosti

POBUNA U AMERICI: Policija upala na univerzitete, masovna hapšenja širom zemlje (VIDEO, FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Demonstracije protiv rata u Pojasu Gaze proširile su se sa Jejla i Kolumbije na druge univerzitete u SAD dok američke vlasti pokušavaju da obuzdaju ovaj protest i primenom sile.

BBC navodi da je sinoć policija ušla na kampus Univerziteta Njujork kako bi razbila tamošnji propalestinski protest, pri čemu je uhapšen veći broj demonstranata.

Na tom univerzitetu su učesnici protesta razapeli šatore na prostoru kampusa, a sličan način izražavanja nezadovoljstva zbog rata koji Izrael vodi protiv Hamasa u palestinskoj enklavi zabeležen je i na kalifornijskom Berkliju, Masačusetskom institutu tehnologije (MIT) i drugim koledžima širom Amerike.

Kao i na drugim visokoškolskim institucijama i na Univerzitetu Njujork je cilj demonstranata bilo razotkrivanje "finansija i druge podrške koju ovaj univerzitet dobija od proizvođača oružja i kompanija koje imaju interesa od izraelske okupacije", kao i odustajanja od tog načina finansiranja.


Rojters je objavio da je policija uhapsila juče desetine ljudi na propalestinskim demonstracijama i na Univerzitetu Jejl, nekoliko sati nakon što je Univerzitet Kolumbija otkazao časove uživo zbog protesta na kampusu koji su takođe doveli do masovnih hapšenja prošle nedelje.

Demonstranti su blokirali saobraćaj oko kampusa Jejla u Nju Hejvenu u Kontektikatu, zahtevajući da škola prekine finansijske veze sa proizvođačima oružja.

Studentski medij Jejl dejli njuz objavio je da je policija uhapsila više od 45 demonstranata.

Predstavnici univerziteta nisu odgovorili na pitanja novinara britanske agencije da prokomentarišu incidente na kampusu.

Protesti na Jejlu i drugim univerzitetskim kampusima širom zemlje počeli su kao reakcija na najnoviju eskalaciju nasilja u izraelsko-palestinskom sukobu, posle upada Hamasovih ekstremista u Izrael 7. oktobra i žestokog odgovora Izraela u Pojasu Gaze, palestinskoj enklavi koju kontroliše Hamas.

Studenti Univerziteta Kolumbija u ponedeljak su predavanja pohađali virtuelno, dok se uprava nada da će uspeti da smiri napetosti na kampusu Univerziteta Njujork.


(Foto: Tviter)

Nimat Minuš Šafik, predsednica Univerziteta Kolumbija, saopštila je u ponedeljak da univerzitet otkazuje predavanja uživo u ponedeljak, dok ujedno osuđuje antisemitski rečnik, zastrašivanje i maltretiranje za koje kaže da su se nedavno dogodili na kampusu.

- Te tenzije su iskoristili i pojačali pojedinci koji nisu povezani s Univerzitetom Kolumbija, a koji su došli na kampus da sprovode sopstvene ciljeve. Potrebno nam je resetovanje - poručila je Šafik.

Više od stotinu propalestinskih demonstranata je uhapšeno u četvrtak na kampusu nakon što je ona dala dozvolu njujorškoj policiji da raščisti šatorski kamp koji su postavili studenti koji demonstriraju protiv izraeleskih operacija u Pojasu Gaze.

Demonstranti traže da univerzitet prekine finansijske veze sa Izraelom, a univerzitet smatra da se postavljanjem kampa sa šatorima na kampusu krše pravila škole.

Kolumbija i susedni koledž Barnard su suspendovali desetine studenata koji su učestvovali na protestima.


Glas javnosti/Ag.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR