subota 24. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Vladika Teodosije osudio proterivanje Srba povratnika

Vladika Teodosije osudio proterivanje Srba povratnika

GRAČANICA - Vladika lipljanski Teodosije najoštrije je juče osudio proterivanje Srba iz sela Zač kod Istoka i isključenje mobilne telefonije u centralnom delu Kosova i Metohije.

Episkop Teodosije je u saopštenju koje prenosi KiM Radio iz Čaglavice izrazio ražočaranje zbog pasivnosti međunarodne zajednice u poslednjim dešavanjima na Kosovu.
"Duboko smo razočarani pasivnošću međunarodnih faktora na Kosovu, koji umesto da se aktivnije angažuju na podršci povratnicima u Žaču i time daju nadu i primer za druge lokacije predviđene za povratak, svojom neaktivnošću tolerišu politiku etničke diskriminacije i progona", naveo je vladika.

On je upozorio da će, ako se tako nastavi, Kosovo postati potpuno monoetnička sredina.
Vladika Teodosije, koji je iguman manastira Visoki Dečani, naveo je da je sa velikom zabrinutošću primio vest da je nakon višenedeljnih albanskih pritisaka, protesta i kamenovanja srpskih povratnika u selu Žač, jedna grupa Srba morala da napusti Kosovo.
"Iako je desetak povratnika iz Žaca na lokaciji bliže Osojanu i dalje ostala, ovaj najnoviji vid pritiska uz današnje kamenovanje autobusa na liniji Osojane-Kraljevo, jasno pokazuje da kosovska policija nije u stanju da zaštiti Srbe povratnike i omogući njihov povratak i bezbedan život", ocenio je vladika.

U saopštenju se dodaje da je Eparhija raško-prizrenska poslednjih dana pomogla povratnicima u Žacu kako bi ih ohrabrila da ostanu i izdrže pritiske, pa je odlazak jednog broja povratnika težak udarac i za napore SPC.
Episkop je, takođe, izrazio zabrinutost zbog odluke kosovskih institucija da se uklone predajnici mobilne telefonije po centralnom Kosovu i Metohiji.
"Takve aktivnosti još više izoluju srpsku zajednicu u ionako već izolovanim enklavama i pokazuju im da za njih nema mesta na Kosovu i Metohiji. Bez telefonskog kontakta su mnoge bolnice i domaćinstva, tako da su ugroženi životi ljudi, posebno starih i dece", navodi se u saopstenju.