subota 24. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Kandićeva: Tužilaštva da reše pitanje optužnica

Kandićeva: Tužilaštva da reše pitanje optužnica

BEOGRAD - Tužilaštva Srbije i Hrvatske trebalo bi da pokrenu inicijativu za rešavanje pitanja Srba optuženih ili osuđenih u odsustvu za ratne zločine u Hrvatskoj, izjavila je danas direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić. Kandićeva je to rekla na na konsultacijama sa veteranima, izbeglim i raseljenim o inicijativi za osnivanje regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima na prostoru bivše Jugoslavije (REKOM).

- Treba insistirati da predstavnici nadležnih organa - Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Državnog odvjetništva Hrvatske sednu i na pravi način se dogovore o rešavanju tog pitanja - rekla je Nataša Kandić.

Ona je istakla da veruje da će se naći rešenje i da će hrvatsko tužilaštvo ponovo razmotriti optužnice.

Na današnjim konsultacijama učestvovali su predstavnici brojnih udruženja boraca ratova 90-ih, udruženja izbeglih, raseljenih, prognanih i porodica kidnapovanih tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije koji su pružili podršku inicijativi za osnivanje REKOM.

Predstavnik Udruženja za prognane i osuđene u Hrvatskoj od 1991. godine Janko Radmanović rekao je da u Srbiji nije ratni zločinac, ali da u Hrvatskoj jeste i da godinama živi u "političkom kavezu" na teritoriji Srbije.

Radmanović, koji je vojno lice u penziji, rekao je da je zbog ratnih zločina u Hrvatskoj pred Županijskim sudom u Zagrebu osuđen na 15 godina zatvora u odsustvu i ta presuda je pravosnažna.

On je kazao da u Srbiji ne postoji razumevanje za problem osoba koje su u Hrvatskoj optužene ili osuđene, a kojih, kako je naveo, ima 700, dok se na spisku kancelarije Interpola u Zagrebu, prema njegovim rečima, nalazi još 1.200 ljudi.

Komentari

Stvarno ste DZUKELE,ne objavljujete vise moje komentare.