petak 24. februar 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Verner: Dijalog menja okolnosti kosovskog pitanja

Verner: Dijalog menja okolnosti kosovskog pitanja

PRIŠTINA - Šef misije Oebsa na Kosovu Verner Almhofer izjavio je da očekuje da će dijalog Beograda i Prištine promeniti okolnosti u vezi sa kosovskim pitanjem, kao i da će zajedničko predsedavanje Švajcarske i Srbije Oebsom doneti nove inicijative za region.

Austrijski diplomata je u razgovoru sa novinarima iz Beograda rekao da postoji poseban dogovor o zapadnom Balkanu u zajedničkom programu Švajcarske i Srbije o predsedavanju Oebsom, koji se smatra dogovorom sa zemljama članicama te organizacije.

Prema Almhoferu predviđeno je imenovanje specijalnog predstavnika za pitanja zapadnog Balkana, uključujući Kosovo a ta će osoba, prema njegovim rečima, biti iz Švajcarske, tako da će se u radu misije osećati uticaj švajcarske strane, koja nije opterećena problemom u ovom regionu.

Almhofer je rekao da program predsedavanja još nije u potpunosti finaliziran i da očekuje da će Švajcarska i Srbija izaći sa inicijativom za zapadni Balkan.

Povodom najavljenog zatvaranja Kancelarije međunarodnog civilnog predstavnika na Kosovu (ICO), Austrijanac je rekao da ne očekuje da Oebs preuzme njegove nadležnosti, jer u UN ne postoji konsenzus o Ahtisarijevom planu, na čijoj implementaciji je radio civilni predstavnik.

Prema njegovim rečima, Oebs se već bavi nekim oblastima kojima se bavi i ICO, kao što je primena zakona u vezi statusa zajednica na Kosovu.

Portparol Oebsa Nikola Gaon, i zamenik šefa političkog odeljenja misije Senad Šabović podsetili su da je misija Oebs na Kosovu uspostavljena 1999., a da mandat proizilazi iz Rezolucije 1244 i da je misija glavni akter u uspostavljanju institucija, demokratizaciji društva i zaštiti ljudskih prava.

Prema njegovim rečima, mandat Oebsa se oslanja na dimenzije "ljudska prava, zajednice, demokratizacija i javna bezbednost".